Kvinnor har bättre avkastning på sina långsiktiga investeringar än män, visar en studie. Det handlar bland annat om att kvinnor inte försöker tajma marknaden utan satsar mer långsiktigt.

ANNONS

Studien – genomförd i Fidelity’s 2021 Women and Investing Study – visar att kvinnors investeringar i genomsnitt ger 0,4 bättre avkastning än mäns. Rapporten analyserade det årliga resultatet bland över fem miljoner kundkonton i fjol.

Mer konsekventa 

Enligt Lorna Kapusta, en av investeringscheferna på fondbolaget Fidelity, handlar det om att kvinnor är mer konsekventa på marknaden och inte köper aktier lika frekvent som män, och undviker därmed dippar och avgifter i större utsträckning – vilket leder till bättre avkastning.

Samtidigt är kvinnor mindre självsäkra på sin investeringsförmåga, det är bara fyra av tio kvinnor som känner sig bekväma i sina kunskaper.

”Jag verkligen vill fokusera på myten att kvinnor inte är bra investerare”, säger Lorna Kapusta.

”Kvinnor tvivlar på sig själva. Men vi har sett att när de verkligen investerar så är de väldigt bra på det.”

Vill lära sig mer

Hon säger vidare att medan kvinnor ofta vill lära sig mer om att investera så hoppar män in snabbare, ibland utan stora kunskaper.

Samtidigt vill Lorna Kapusta uppmuntra kvinnor att våga prata om pengar, aktier och investeringar, att ta bort det tabu som ibland råder kring frågorna.

ANNONS
ANNONS

”När kvinnor samlas så öppnas slussarna.”

 Läs även: Investeringar – en procent till kvinnors bolag [Dagens PS]