Dagens PS

Kursrekord i Volvo – "inte dyrt" enligt Aktiespararna

Volvo lastvagnar
Volva-aktien har fortfarande framtiden för sig trots det nya börsrekordet enligt Aktiespararna (Foto: Thomas Johansson/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 14 feb. 2024Publicerad: 14 feb. 2024

Svenska lastbilstillverkaren Volvo satte på tisdagen nytt ATH börsrekord efter att ha stigit 28 procent senaste året. Trots kursrekordet tycker Aktiespararnas analytiker inte att aktien är dyr.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

AB Volvo lastbilstillverkaren (börskurs Volvo), inte att förväxla med personbilföretaget med samma namn Volvo cars (börskurs Volvo Cars) har ett starkt år bakom sig.

37 miljarder kronor i utdelning

Sommaren 2022 stod Volvo-aktien i drygt 150 kronor. Igår handlades den på nya börsrekordet 264,3 kronor per andel.

Senaste Q4-rapporten i januari fick flera analytiker att höja estimaten framåt och bolaget meddelade en rekordutdelning på sammanlagt 37 miljarder kronor. Omräknat blir det 18 kronor per aktie vilket gör att värdepappret troligtvis tar plats i många utdelningsjägares portföljer.

Den fina kursutveckling gör dock inte att Aktiespararnas analytiker Cristofer Andersson ser Volvo-aktien som orimligt högt värderad.

I en nypublicerad kommentar pekar Andersson bland annat på att:

“Volvo under vd Martin Lundstedts ledning har bolaget blivit mer diversifierat, mindre konjunkturkänsligt samt mer lönsamt. Därtill har ledningen exekverat – med beröm godkänt – den pågående omställningen till elektrifierade, men även hybrida, fordon. Att bolaget lyckades stänga en obligation om 15 mdkr utan några som helst problem är också ett styrketecken.”

“Helt annat bolag än vid finanskrisen”

ANNONS

En annan styrka som Aktiespararnas analytiker ser är den stora nettokassan om cirka 46,5 mdkr, även efter rekordutdelningen. Volvo lastvagnars starka marknadsposition och strukturella underliggande tillväxt är andra faktorer som kan bädda för fortsatt styrka kommande år.

“P/E och EVEBIT om 10,6 respektive 6,8 är inte dyrt för dagens Volvo, som är ett helt annat bolag än vid finanskraschen”, avslutar Aktiespararnas analytiker Cristofer Andersson med att konstatera.

På onsdagsmorgonen fortsatte Volvo-aktien svagt upp och var en stund uppe på nya rekordhöjder över 265 kronor.

Läs mer:

Aktiespararna säljer allt i Hexatronic

Aktiespararnas analytiker: Risk att Intrum kapsejsar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS