Dagens PS

Kunderna flyr Viaplay: "Kontodelningen inte hållbar"

Krisande Viaplays förlust fortsätter att växa och aktien faller. Bolaget tappar betalande abonnenter och efterlyser nu politiskt stöd mot pirattjänsterna.
Krisande Viaplays förlust fortsätter att växa och aktien faller. Bolaget tappar betalande abonnenter och efterlyser nu politiskt stöd mot pirattjänsterna. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 23 apr. 2024

Krisande Viaplay ökade omsättningen men även förlusten. Aktien faller, abonnenterna flyr och nu efterlyser bolaget ökat stöd från politiken att bekämpa pirattjänster som skär av branschens intäkter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Streamingbolaget Viaplay (börskurs Viaplay) tuffa läge fortsätter. Kursen är back 99,7 procent på ett år efter galopperande skuld, en framtvingad emission och misslyckad utlandssatsning.

Nästan halv miljard i förlust

Omsättningen för det första kvartalet ökade visserligen med 4,8 procent till 4 757 miljoner kronor (4 537). Men grundproblemet att kostnaderna överstiger intäkterna kvarstår. Det skriver även Viaplays vd och koncernchef Jørgen Madsen Lindemann rakt ut i rapporten:

“Verkligheten är dock sådan att våra kostnader för innehåll har ökat snabbare än våra intäkter under de senaste åren, främst till följd av konkurrens, den underliggande inflationen och pågående ogynnsamma valutakurs-förändringar”.

Rörelseresultatet blev minus 473 miljoner kronor jämfört med minus 325 miljoner tidigare kvartal.

Mest oroande för mediebolaget är dock kanske att antalet betalande abonnenter minskade med 19,5 procent från föregående år, till 4,85 miljoner. Tidigare låg siffran strax över 6 miljoner.

ANNONS

Senaste nytt

Kräver politiska åtgärder

En faktor bakom minskningen är så kallad kontodelning.

ANNONS

Viaplay estimerar att ungefär en tredjedel av alla premiumabonnemang delar sina kontuppgifter vilket vd Jørgen Madsen Lindemann kallar icke hållbart.

Viaplay har en plan för hur den illegala kontodelningen ska hanteras vilket också kräver mer politiska insatser mot piratproblemet.

“Vi har redan genomfört åtgärder på vissa marknader för att begränsa antalet samtidiga strömmar för direktsändningar, vilket har varit framgångsrikt, och vi har uppmuntrat nya användare att signa upp sig och betala för det innehåll man tittar på. Vi planerar att genomföra mer omfattande initiativ under sommaren, med syfte att få fler att betala för det innehåll man ser. Vi arbetar också aktivt med våra branschkollegor för att bekämpa pirattjänster, men där behövs mer stöd från politiker och myndigheter för att förhindra och övervaka alla former av olaglig distribution av innehåll”, skriver Jørgen Madsen Lindemann i sitt vd-ord.

Viaplays aktie handlas ned drygt 7 procent på rapporten i skrivande stund på kursen 0,73 kronor.

Läs mer:

Analyshuset: Viaplay kan behöva ta in mer pengar. Dagens PS

Viaplays krisemission kraftigt övertecknad. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS