Dagens PS

Krisen på halvledare kan ha bottnat

halvledare
Halvledarkrisen är snart ett minne blott, tror tunga branschföreträdare inom bland annat Samsung. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 01 nov. 2023Publicerad: 01 nov. 2023

Enligt chefer inom chipindustrin kan den globala bristen på halvledare ha bottnat, vilket indikerar att det nu vänder uppåt igen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det här skriver The Wall Street Journal och konstaterar att beskedet från halvledarindustrin är en “lättnad för den amerikanska regeringen, som spenderar miljarder på att utöka chipproduktionen”.

Flera stora chiptillverkare bedömer att det värsta är över i halvledarkrisen.

WSJ hänvisar till uttalanden från chefer på amerikanska Intel, sydkoreanska Samsung men även från halvledaraktörer i Taiwan.

Samsung-topp: Tror på fortsatt återhämtning

“Vi tror att den nuvarande återhämtningen som vi ser kommer att fortsätta nästa år”, säger Kim Jae-june, chef för Samsungs minneschip, enligt tidningen.

Chip används i en rad produkter, däribland datorer, smartphones och bilar och mycket, mycket annat kopplat till elektronik.

Samsung är världens största minneschiptillverkare och på tisdagen redovisade den sydkoreanska elektronikbjässen en minskning av nettovinsten med 38 procent i tredje kvartalet, jämfört med Q3 i fjol.

Dock uppgav Samsung att kunderna börjar återgå till sitt normala beteende och att produktionsnedskärningarna lättat på utbudsöverskottet.

ANNONS

Nästa år lättar det rejält, tror experter

Företaget märker en ökad efterfrågan inom artificiell intellegens, men även på nya persondatorer och smartphones med fokus mer minne i prylarna.

I år är förväntan, skriver WSJ med hänvisning till International Business Strategies, som är ett konsultföretag inom chipindustrin, att intäkterna för halvledare går ned globalt med omkring 12 procent men att en återhämtning på mer än 11 procent sker under nästa år till cirka 550 miljarder dollar.

Läs även: Amerikanska halvledare slår nya rekord Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS