Får du kalla kårar av de röda siffrorna och rubriker om kris på börsen? Om du, likt de flesta andra, har ett långsiktigt och kontinuerligt sparande så behöver du inte bry dig.
Kris på börsen? Därför behöver du inte bry dig
Mest läst i kategorin
När börserna rasar är det lätt att humöret följer med – håller hela ekonomin på att gå åt helvete? Spolas sparandet ner i toaletten när det är kris?
Men för den som månadssparar med en långsiktig strategi och som fyller på fonderna och aktierna oavsett hur det gått senaste veckan spelar det egentligen ingen roll.
Faktum är att röda siffror och kris också betyder att du får lite mer aktier för dina pengar just nu.
Låt inte kris påverka din strategi
Vi har pratat med sparekonomen Nicklas Andersson på Montrose, som delar vår bild av att den långsiktige månadsspararen inte behöver rynka pannan när katastrofrubrikerna tar över.
Börsen faller dag efter dag och många rubriker målar upp en bild av kris. Hur tycker du att långsiktiga månadssparare bör förhålla sig till sådana nedgångar?
“Det är lätt att bli påverkad av katastrofrubriker, vi är trots allt inte mer än människor, men jag tycker man bör vara försiktig med att låta dessa påverka ens långsiktiga investeringar.”
“Just nu upplever vi ökad geopolitisk oro, inte minst på grund av eskaleringen av Rysslands anfallskrig i Ukraina. Dessutom försöker marknaden bedöma hur Donald Trumps valseger kommer påverka världsekonomin. Man förväntar sig ökade tullar och protektionism, men frågan är vidden av det.”
Senaste nytt
Finns alltid orosmoln på börshimlen
Sedan 80-talet har börsen faktiskt stigit under 7 av 10 börsår i snitt och sen oktober 2022 har börsen stigit närmare 50 procent inklusive återinvesterad utdelning.
Nicklas Andersson, sparekonom på Montrose
“Det till trots så bör man komma ihåg att det alltid finns orosmoln på börshimlen. Det är ju den här osäkerheten som man får betalt för över tid som investerare. Det är klokt att komma ihåg att börsen tenderar att stiga över tid. Sedan 80-talet har börsen faktiskt stigit under 7 av 10 börsår i snitt och sen oktober 2022 har börsen stigit närmare 50 procent inklusive återinvesterad utdelning.”
“Om vi tar ett längre perspektiv och tittar på de senaste 20 åren så har breda Stockholmsbörsen stigit +750 procent vilket motsvarar en årlig genomsnittlig avkastning på strax över 11 procent.
Detta trots att vi under perioden exempelvis fått utstå den globala finanskrisen, skuldkrisen i Europa, Brexit och Coronakraschen. För de allra flesta är det tiden i marknaden som gör den största skillnaden över tid. Att ha långsiktiga pengar under huvudkudden är en större risk än svängningar på börsen.”
Läs mer: Tre högriskaktier lyfts – uppsidan över 200 procent. Dagens PS
Pausa inte ditt månadssparande
Finns det tillfällen på marknaden när du skulle rekommendera att man pausar sitt månadssparande – eller kanske till och med ökar det?
“Det är faktiskt sällan en god idé att pausa sitt månadssparande. Det beror på att det är svårt att förutse börsens svängningar, när den bottnar eller vänder upp.
Att fortsätta spara konsekvent är en god vana att vänja sig vid och faktum är att de bästa affärerna görs i de sämsta av tider, även om det känns precis tvärtom när det stormar till på börsen.
Efter lite större nedgångar på börsen är det vanligtvis en mycket god idé att öka upp sitt löpande sparande, om man kan. Förmodligen kommer det kännas korkat i stunden men mycket klokt i efterhand. De absolut bästa affärerna har gjorts i de jävligaste av tider.”
De absolut bästa affärerna har gjorts i de jävligaste av tider.
Nicklas Andersson
“Ta valfritt storbolag och kolla på hur det utvecklats efter den globala finanskrisen eller coronakraschen. När ingen eller få andra vill äga aktier så är det vanligtvis då som risken faktiskt är som lägst.”
Oavsett kris – lyft blicken och tänk långsiktigt
Vilket är ditt främsta råd till småsparare som oroar sig över att portföljen tappat i värde de senaste veckorna?
“Mitt bästa råd är att lyfta blicken och tänka långsiktigt. Börsnedgångar är ofta jobbiga när man befinner sig mitt i dem men nedgångar har historiskt följts av uppgångar. Sen slutet på september har Stockholmsbörsen tappat nästan 6 procent.
Men för att sätta det i kontext så är en korrektion, alltså en nedgång på minst 10 procent, ett nästintill årligt återkommande fenomen sen 1980-talet. Trots kriser, krascher och stor marknadsoro har börsen gett en mycket god avkastning över tid, den avkastningen hade varit ännu bättre om man dragit nytta av nedgången genom att exempelvis höja sitt löpande månadssparande när det gör ont i magen.”
Läs även: Grönt stål, rött resultat: Thyssenkrupps miljardkris fortsätter. Realtid
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.