Dagens PS

Kriminella byggbolag utnyttjar svensk sekretess

Skatteverket granskar byggfusket
Fuskandet är ett stort problem inom byggbranschen. Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX/TT
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 01 dec. 2021Publicerad: 01 dec. 2021

En ny rapport från KTH visar att svenska myndigheter har svårt att komma åt kriminella i byggbranschen. Sekretesslagstiftningen står i vägen för effektiv brottsbekämpning. Samtidigt varnar Skatteverket för att dessa lagar försvårar brottsbekämpningen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kriminalitet inom byggbranschen är ett stort problem. Skatteverket varnar för att den svenska offentlighet- och sekretesslagen gör det svårt för myndigheter att upptäcka brotten.

”Skatteverket sitter på mycket information om företag. Vi skulle kunna riskvärdera bolagen och lämna tips till andra myndigheter om personer eller företag när vi upptäcker oegentligheter, men det får vi inte”, säger Pia Bergman expert på ekonomisk brottslighet på Skatteverket till Dagens Nyheter.

Enligt svensk lag får myndigheter inte dela sekretessbelagda uppgifter mellan varandra. Det finns undantag från den regeln, men en misstanke om att ett företag eller en person är kriminell räcker inte. Därför agerar myndigheterna separat och delar inte några register.

Bråttom att åtgärda

Pia Bergman säger att ett löpande samarbete skulle öka träffsäkerheten när myndigheterna försöker komma åt kriminella aktörer och bolag.

Idag ser hon att arbetskraft utnyttjas till låga löner. Pengar läcker från samhället och seriösa företag försvinner från marknaden. Hon menar att det bara fungerar så länge legala aktörer håller emot.

”Men låter vi de oseriösa och kriminella företagen få en större marknadsandel kommer gungbrädan slå över och då riskerar vi mycket mer än skattesatserna. Efter det kommer korruption och antidemokratiska delar in. Det här är en jättefråga och det är bråttom nu”, säger Pia Bergman till Dagens Nyheter.

Större handlingsutrymme i Finland

ANNONS

Det bekräftas av en rapport från KTH om hur sekretesslagstiftningen påverkar kriminalitet i byggbranschen.

”Vårt nuvarande system är som gjort för att utnyttjas och våra myndigheter framstår som kraftlösa inför kriminella företag”, säger Tord af Klintberg.

Han förklarar att den starka sekretesslagstiftningen grundar sig i en vilja att värna den personliga integriteten. Det har att göra med tidigare stora debatter på 60- och 70-talen.

Samtidigt konstaterar af Klintberg att de finska myndigheterna har större handlingsutrymme och bättre tillgång till data. Deras myndighet Skatteförvaltningen kan till exempel i detalj granska arbetsgivarsamband, arbetstider på personnivå och fakturor.

Just nu pågår en utredning om sekretesslagstiftningen som kan leda till att myndigheterna utnyttjar gemensam information. Vad den kommer att mynna ut i är ännu oklart.

Läs också:

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS