Dagens PS

Kor indragna i Ponzi-bedrägeri i USA

kor
Texasborna lovade rejäl avkastning på sina kor, men det hela var ett Ponzi-bedrägeri. Korna på bilden var inte inblandade i härvan. (Foto: David Goldman/AP/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 18 maj 2024Publicerad: 18 maj 2024

Två Texasbor anklagas för att ha blåst tusentals investerare på motsvarande över 1,7 miljarder kronor med hjälp av intet ont anande kor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Djuren utnyttjades i det fräcka bedrägeriet där två så kallade entreprenörer, som nu står åtalade, gick ut med fagra löften om en riklig avkastning mot en liten nätt investering på 2 000 dollar, knappt 21 500 kronor.

För pengarna kunde investerarna “köpa en ko från soffan” och sedan bara luta sig tillbaka medan de båda boskapshandlarna matade djuret för att några år senare slakta och sälja nötköttet.

Så hög avkastning utlovade Texasbornas på sina kor

De som gick på blåsningen – det var tusentals som gjorde det – skulle enligt Texasborna få minst 15 procents avkastning på sina pengar med en potentiell utdelning på upp till 32 procent.

Det här berättar Fortune, som konstaterar att allt hade varit frid och fröjd om det inte hade varit för att det hela var ett Ponzi-upplägg.

Nu anklagas duon bakom den bedrägliga affärsidén för att lurat till sig 161 miljoner dollar, drygt 1,7 miljarder kronor.

SEC: Det var för bra för att vara sant

Företaget, Agridime som det heter, uppges ha varit föremål för granskning från den amerikanska finansinspektionen SEC innan bubblan sprack och fick sina tillgångar frysta förenat med ett näringsförbud i december förra året.

ANNONS

“Tyvärr för investerare var investeringserbjudandet för bra för att vara sant”, konstaterar SEC med facit i hand, enligt Fortune.

Läs även: JPMorgans vd kallar krypto för Ponzi-bedrägeri Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS