Dagens PS

Lögnernas krig – Ukrainas kamp mot fake news

Putin Fake News
"Det här är ett informationskrig", säger Yevhen och fortsätter "Det bästa sättet att slå tillbaka är att lära sig den mörka desinformationskonsten för att förstå och försvara sig mot den". StopFakes arbete, som i första hand finansieras av forskningsstöd, har hittills översatts till 13 språk och har kallats för guldstandarden för att sätta dit desinformation och fake news. (Foto: TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 29 juni 2022Publicerad: 29 juni 2022

Den ryska invasionen av Ukraina är inte begränsad till bomber och pansarvagnar – den backas även upp av ett fullskaligt informationskrig från Kreml. En grupp ukrainska forskare och journalister har gått samman för att slå tillbaka mot fake news och stå upp för sanningen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kort efter att Ryssland annekterade Krim bildade ett team av ukrainska journalister och forskare StopFake, en organisation med syftet att avslöja den väloljade ryska propagandamaskinen.

Med en minimal budget har StopFake blivit en vital kraft i Ukrainas mångfacetterade försvar mot den pågående ryska aggressionens parad av desinformation, deepfakes, trollfabriker och botarméer.

“Medan Ryssland gör sitt yttersta för att sabotera och splittra Ukraina så tar StopFake på sig uppgiften att synliggöra lögnerna”, säger organisationens grundare och chefsredaktör Yevhen Fedchenko i en intervju med Fortune.

På rysslands dödslista

“Det här är ett informationskrig”, säger Yevhen och fortsätter “Det bästa sättet att slå tillbaka är att lära sig den mörka desinformationskonsten för att förstå och försvara sig mot den”. StopFakes arbete, som i första hand finansieras av forskningsstöd, har hittills översatts till 13 språk och har kallats för guldstandarden för att sätta dit desinformation och fake news.

Yevhens arbete är tillräckligt betydelsefullt för att hans namn ska finnas med på en lista över Ukrainare som Ryssland skulle eliminera vid ett lyckat övertagande av Ukraina. Innan krigets början gjorde StopFake allt arbete från Kiev men nu har man spridit ut sig över andra delar av Ukraina och Europa för att kunna fortsätta obehindrat.

ANNONS

Senaste nytt

Förutspådde krigets början genom fake news

StopFake listade tidigt ut att den ryska desinformationen var en del av landets krigsapparat och att den skulle intensifieras och ändras inför en eventuell invasion. När narrativet ändrades till att handla om ukrainsk fascism och att Lenin ska ha grundat Ukraina förstod organisationen att den typen av information skulle ligga till grund för invasionen.

ANNONS

Det är exakt den typen av utspel som Yevhen och kollegorna dokumenterar, undersöker och kritiserar. De planerar att använda arkivet för att kunna åtala ryska propagandister som haft inblandning i kriget.

Härmar västerländsk press

Bland StopFakes lärdomar finns bland annat en insikt om att rysk propaganda aktivt härmar västerländska medier för att vinna förtroende i väst. Desinformationen utgår ifrån lokala frågor och problem som får stor uppmärksamhet där och maskerar sig som riktiga medier – men i själva verket är det medier som är lojala med Kreml.

Även om sanktionerna har satt stopp för vissa av dessa ryska mediehus så är det bara toppen av isberget enligt Yevhen.

Krossa en falsk nyhet åt gången

Yevhens bästa tips för att bekämpa fake news är att angripa de en och en och att inte lämna desinformationen oemotsagd. Systemet bakom fake news är välfinansierat och kommer att fortsätta att dyka upp även om ett mediehus eller en trollfabrik stängs ner.

Han rekommenderar även att bekämpa en typ av content med samma typ av content. Fake news i sociala medier ska bekämpas i sociala medier. Fake news i TV ska bekämpas i TV. Utöver detta säger han också att det finns en viktig begränsning i kampen mot fake news. Det är att den aldrig ska bekämpas med andra fake news.

Läs mer: A Ukrainian journalism professor has fought Putin’s disinformation machine for 8 years – with surprising success

ANNONS

Läs även: Ryssland missar betalning – sanktionerna stoppar pengarna

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS