Dagens PS

Klartecken för storbygge i citykärnan

Hufvudstaden bygger om helt kvarter i City
Klarabergsgatan har redan genomgått en förvandling trafikmässigt. Nu fortsätter den när Hufvudstaden bygger om ett kvarter. (Foto: Henrik Montgomery/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 09 juli 2024Publicerad: 09 juli 2024

Nu kan Hufvudstaden på allvar börja förbereda sitt jättebygge vid Centralen i Stockholm. Byggstart är planerad till nyår 2026.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att den nya detaljplanen för Orgelpipan 7 har vunnit laga kraft, låter kanske spontant som en lite grå nyhet.

Men om vi säger att Orgelpipan 7 är kvarteret i korsningen Vasagatan-Klarabergsgatan i Stockholm, mellan Centralstationen och T-centralen, blir det antagligen annat ljud i orgelpiporna.

Så är det nämligen och nu kan Hufvudstaden (börskurs Hufvudstaden) inleda projekteringen inför påbyggnaden av fastigheten.

Bolaget siktar på en byggstart vid årsskiftet 2026-2027.

Ägt sedan 1979

Den aktuella fastigheten, uppförd i rivningsraseriets 60-tal 1964, har ägts av Hufvudstaden sedan 1979.

Under några år har man nu – i samarbete med Stockholms stadsbyggnadskontor och arkitektkontoret Tham & Videgård arbetat med en ny detaljplan för att kunna göra en påbyggnad av fastigheten.

”Området kring Stockholms centralstation kommer genomgå stora förändringar där målet är att förbättra infrastrukturen, skapa en ny stadsdel och göra hela stadsdelen mer trygg och välkomnande”, säger Maria Sahlstrand, enhetschef vid planavdelningen hos Stockholms stad, i ett pressmeddelande.

ANNONS

”Orgelpipan 7 är en av de befintliga fastigheterna i området som via den nya detaljplanen kan utvecklas och bidra positivt till stadsmiljön”, anser hon.

Så här ser en vy ut när Tham & Videgård illustrerar kvarteret vid Centralen i Stockholm efter ombyggnationen. (Illustration: Hufvudstaden)
Här i korsningen Vasagatan och Klarabergsgatan ska Hufvudstaden genomföra sitt cityprojekt. Byggstart årsskiftet 2026/2027 enligt plan. (Illustration: Hufvudstaden)
ANNONS

Senaste nytt

Bygger till två plan

Projektet Orgelpipan 7 består av en påbyggnad med två nya indragna våningsplan som kommer att skapa cirka 3 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta.

Byggnadens ursprungliga karaktär bibehålls där de utanpåliggande fönstren med tydliga mörkröda bröstningar kvarstår, skriver Hufvudstaden.

Terrassen mot Mäster Samuelsgatan omvandlas till en vinterträdgård. Högst upp på påbyggnaden anläggs ett grönt tak, en solcellspark samt regnvattenuppsamling, är beskedet.

”Viktig milstolpe”

”En viktig milstolpe är nådd och vi ser nu fram emot projektering och byggstart om ett par år. Med tillbyggnationen får Orgelpipan 7 nya attraktiva kontorslokaler som kommer locka företag där läget invid tåg, tunnelbana och övriga kommunikationer är prioriterat”, säger Karl Palm, chef för affärsutveckling hos Hufvudstaden, som säger sig vilja rikta ”ett stort tack till Stockholms stad för gott samarbete genom detaljplaneprocessen”.

ANNONS

Läs mer:

AMF Fastigheters miljardtransaktion: “Hjulen har börjat snurra igen”. Dagens PS

Matjätte storsatsar – på bostäder. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS