Riskkapitalister tror att en ny form av startupbolag inom köp nu betala senare kommer vara vinnarna på den numer fullproppade marknaden.

ANNONS

Bolag som Billie, Hodoko och Mondu har tagit in stora summor med pitchen att företag, och inte konsumenter, är det mest lukrativa klientelet och med hypen över köp nu betala senare-trenden är vissa investerare säkra på att de hittat nästa stora grej, det rapporterar CNBC.

Företag inom segmentet, som Klarna och Affirm, låter konsumenter vänta med betalningen för sina köp utan att betala ränta, men dessa tjänster pressas nu hårt när konsumenter är mer försiktiga med hur de spenderar pengar eftersom levnadskostnader ökar i takt med räntan och inflationen.

Stor möjlighet för B2B

Dessutom har konkurrensen för dessa företag ökat. Riskkapitalister tror dock att en ny form av europeiska startupbolag är de nya vinnarna på köp nu betala senare-marknaden. Malte Huffman, vd för det Berlinbaserade startupbolaget Mondu säger att möjligheten för denna verksamhet inom business till business är stor.

Mondu tog nyligen in 43 minjoner dollar, nästan 433 miljoner kronor, i finansiering från investerare, inklusive miljardären Peter Thiels Valar Ventures. Malte Huffman tror att marknaden för köp nu betala senare för business till business-transaktioner i Europa och USA kommer nå över 200 miljarder dollar, cirka 2 013 miljarder kronor, de närmaste åren.

Riskkapitalbolaget Notion Capital ledde nyligen en investering i det brittiska bolaget Hodoko på 40 miljoner dollar, motsvarande cirka 402,6 miljoner kronor.

Bolag som Klarna faller på börsen

Klarna hanterar tjänster för konsumentköp medan de nya startupbolagen inom segmentet köp nu betala senare satsar på mycket större transaktioner mellan företag. Det är en mycket större verksamhet än transkationer med privatkunder som konsumerar.

Under 2022 har aktier i konsumentfokuserade köp nu betala senare-bolag fallit kraftigt på börsen då sektorn tyngs av oro för en lågkonjunktur. Klarna är i samtal om en ny kapitalrunda till en kraftig rabatt i förhållande till bolagets senaste värdering och Affirms aktie har fallit med 75 procent sedan årets början.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Klarnas nya värdering – kalldusch för investerare [Dagens PS]