För första gången på tio år spenderas mer på Mergers & Acquisitions-affärer (M&A) i Kina än vid kinesiska sådana utomlands. Både i Europa och Nordamerika har Kinas M&A-affärer minskat kraftigt.

Utgående kinesiska M&A-affärer i Europa har sjunkit med 93 procent under perioden januari-maj, skriver Realtid. I Nordamerika ligger siffran på 89 procent.

Även i Sverige har landets M&A-transaktioner mer eller mindre evaporerat. Dessa har gått från 1,2 miljarder amerikanska dollar i januari-maj 2019 till 10 miljoner dollar i år.

”Kinesiska företag med globala ambitioner står inför en mycket annorlunda situation idag, på grund av högre skuldsättning, lägre inhemsk likviditet och kontroll av utgående kapitalflöden. Samtidigt är handelsrelationerna mellan USA och Kina fortsatt frostiga och flera länder har infört eller planerar att införa investeringsbegränsningar”, säger Anders Fast, som är verksam inom Baker McKenzies för M&A-avdelning till Realtid.

Som en följd av coronakrisen har det under året blivit svårare att investera i många regioner, då många länder vill skydda nationella intressen i den osäkra marknaden, skriver Realtid.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Sverige toppar Kina-investeringar [Dagens PS]