Kina har hittills inte mött sina åtaganden om att köpa tillräckligt med amerikansk energi som bestämt under fas 1 av handelsavtalet. Inom amerikanska energibranschen beskrivs utvecklingen som ”oroande” och nämner de kinesiska köpen som extra viktiga under coronaepidemin. 

ANNONS

Det rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till amerikansk exportdata.

Inräknat för senaste maj-siffrorna framgår det att Kina hittills i år köpt amerikansk energi för två miljarder dollar, att jämföra med målet om 25 miljarder dollar för hela 2020 och även mer under 2021.

Inom amerikanska branschkretsar beskriver man utvecklingen som ”oroande” och påpekar att energisektorn varit hårt drabbad av coronapandemin, varför de kinesiska köpen är ännu viktigare.

Även andra inköp är under målet

Kina har även med andra produkter varit bakom målet. Det är till exempel fallet med jordbruksprodukter där man i år köpt för 5,4 miljarder dollar, mot årsmålet på 33 miljarder dollar. Handelsexperter tror dock att Kina kan fortfarande möta sina mål under avtalet eftersom vissa produktköp är säsongsberoende, skriver WSJ.

Bloomberg News rapporterade förra månaden om att Kina var angeläget att accelerera sina jordbruksköp. Det framgick också vid ett möte mellan USA:s utrikesminister Mike Pompeo och politbyrå-medlemmen Yang Jiechi på Hawaii i juni.

ANNONS
ANNONS

Efteråt skrev Pompeo på Twitter att Jiechi hade upprepat Kinas åtagande om att slutföra och leva upp till alla villkoren under fas 1-avtalet.

Läs mer: USA och Kina överens om fas 1 av handelsavtal [Dagens PS]