Hedgefonden Gladiator visar katastrofsiffror för 2021. Samtidigt som Stockholmsbörsen har rusat 20 procent i år har Gladiator sjunkit med 25 procent. Men förvaltaren Max Mitteregger ger inte upp.

Det ser inte bra ut för börsveteranen Max Mittereggers hedgefond Gladiator.

Enbart under maj sjönk fonden med tio procent.

Fondförmögenheten har nu sjunkit till 2,1 miljarder kronor – att jämföra med fem miljarder som den uppgick till hösten 2018.

Fel bolag i portföljen

Enligt Max Mitteregger har han ”uppenbarligen haft fel bolag i portföljen”.

”De bolag jag ägt i fonden har tyvärr gått väldigt dåligt, trots att de flesta har kommit med positiva nyheter den senaste tiden, medan de bolag jag legat kort i har gått upp väldigt mycket”, säger han till Di. 

Trots att fondförmögenheten sjunkit som en sten så är fondprofilen nöjd med den avkastning som han har skapat sedan fonden startade.

ANNONS
ANNONS

”Att fondförmögenheten mer än halverats på 2,5 år är främst en följd av den svaga kursutvecklingen, och beror bara till mindre del på investerare som tagit ut sina pengar”, säger Max Mitteregger.

När fonden stod som högst 2018 stängde han den för nya insättningar – ”för att säkerställa en optimal förvaltning av fondens kapital i andelsägarnas intresse”.

Revanschsugen

Det finns inga planer på att öppna den igen och trots motgångarna blickar förvaltaren framåt och är ”revanschsugen” – där han tror att läkemedelssektorn med företag som Calliditas, Oncopeptides och Bioarctic kommer öka framöver.

”Jag får försöka räta upp det här utan att ta in nya pengar, det är bara att jobba på. Sedan blir min andel av fonden större när jag inte tar ut pengar men andra gör det”, säger Max Mitteregger och klargör:

”Och eftersom jag tror på mina bolag gör det mig bara glad.”

Läs mer: Högre krav ställs på fondbolagen

 

ANNONS
ANNONS