Dagens PS

Kapitalförvaltaren: Dags att köpa obligationer

obligationer
Nu är det dags att stötta portföljen med obligationer (Foto: Wikimedia).
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 12 maj 2023Publicerad: 12 maj 2023

Nu är tiden inne för att stärka portföljen med obligationer, menar kapitalförvaltaren Pimco.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Med allt som hänt under året har de underliggande makroförhållandena ständigt pekat mot samma grundläggande tema: Obligationer är tillbaka.

Det menar kapitalförvaltaren Pimco som har studerat hur marknaden historiskt utvecklat sig vid liknande vägskäl som vi nu står inför.

Privata affärer har tagit del av rapporten.

Den amerikanska centralbanken Fed har höjt styrräntan kraftigt för att stävja inflationen, och efter den senaste höjningen i förra veckan ligger nu styrräntan i landet på mellan 5 och 5,25 procent.

Obligationer bättre än aktier

Kapitalförvaltaren räknar med att obligationer kommer att ge högre avkastning än aktier oavsett hur Fed agerar framöver.

Aktiemarknaderna har varit motståndskraftiga hittills i år även om vinstutsikterna har försämrats.

Enligt Pimco är förväntningarna för andra halvan av 2023 och 2024 alldeles för höga, vilket stärker kapitalförvaltarens tes om att investerare bör dra fördel av de möjligheter som finns i obligationer.

ANNONS

Historiskt under liknande perioder har amerikanska 10:åriga statsobligationer gett en nollavkastning under en 12-månadersperiod efter räntehöjningarna, medan aktiemarknaden fallit ordentligt menar Pimco, som hänvisar till S&P 500 historiska utveckling.

ANNONS

Senaste nytt

Slut med räntehöjningar

Enligt kapitalförvaltarens analys börjar en lågkonjunktur vanligtvis cirka 2 till 2,5 år efter centralbanken börjat höja räntorna. Pimco anser att Fed nu kommer att lämna räntan oförändrad under den närmaste sex månaderna.

De nuvarande räntehöjningarna började i mars 2022, men de snabba höjningarna kan öka risken för att en lågkonjunktur och högre arbetslöshet inträffar tidigare än vad som skett historiskt.

Ändå ligger den amerikanska inflationen långt över Fed:s mål.

Fed kan tvärvända

En nyckelfråga för investerare är om Fed i stället tvärvänder och sänker räntan ett halvår efter den senaste höjningen, menar Pimco.

Enligt kapitalförvaltaren kan en sådan vändning leda till ett rally på börsen, baserat på vad som hänt tidigare genom historien.

ANNONS

Men obligationer är trots allt värda att satsa på menar Pimco, som hänvisar till att S&P 500 historiskt under liknande perioder i genomsnitt gett en avkastning på 7,7 procent medan statsobligationerna gett en avkastning på 11,8 procent.

Vill du läsa mer om aktier och obligationer? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: USA:s inflation lägre än väntat – börsen stiger

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS