Dagens Industri avslöjar att Riksbanken har haft brister i sin kontanthantering och att ”mindre summor” ska ha försvunnit från Riksbankens lager i Broby. ”Vi var inte helt i mål med att åtgärda brister i kontrollmiljön”, säger en chef på myndigheten.

ANNONS

En stor del av bristerna kring Riksbankens kontanthantering rör maskiner för makulering av gamla sedlar, som är placerade på bankens kontor i Broby utanför Arlanda.

Dagens Industri (betallänk) har tagit del av en rapport med namnet ”Lagerhantering och makulering av kontanter”. I rapporten framgår att brister i kontrollrutiner ”kan ha allvarliga effekter” och att Riksbanken klassar riskerna på detta område som de högsta möjliga.

Tidningen skriver även att de har källor som rapporterat att ”mindre summor” kontanter misstänks ha försvunnit från lagret i Broby. Riksbanken kommenterar inte denna specifika anklagelse.

Riksbankens chef för avdelningen för betalningar, Christina Wejshammar, svarar på Dagens Industris fråga om varför det verkar vara en hög risknivå rörande Riksbankens kontanthantering i Broby-kontoret:

”Ibland är det så att det händer saker, förutsättningar förändras och saker och ting går inte alltid som man planerar, och då lyckas man inte alltid åtgärda riskerna enligt den plan som man först hade. Här har vi inte alltid lyckats med det, men det viktiga är att vi fotsätter arbete med det.”

ANNONS
ANNONS

På tidningens fråga om innehållet i rapporten har följts upp säger hon:

”Det stämmer som de säger, att vi var inte helt i mål med att åtgärda brister i kontrollmiljön.”