JPMorgan-toppen: Feds räntepolitik helt rätt

Uppdaterad: 24 okt. 2022Publicerad: 24 okt. 2022
JPMorgan
Daniel Pinto (infälld bild), ordförande för bankjätten JPMorgan, försvarar Feds och bossen Jerome Powells aggressiva räntehöjningar mot inflationen. (Foto: TT / JPMorgan Chase)

JPMorgans ordförande Daniel Pinto försvarar Feds aggressiva räntehöjningar mot inflationen – och han om någon har goda skäl för det.

ANNONS
ANNONS

Det kanske inte är så konstigt att Daniel Pinto, ordförande i USA:s största bank, nu träder upp till försvar för räntehöjningarna från Fed.

Pinto växte upp i Argentina där prisökningarna i spåren av chockhög inflation översteg 300 procent årligen mellan 1975 och 1991, berättar CNBC.

Kritikerna varnar för att USA:s centralbank Federal Reserve går för hårt fram med sina räntehöjningar.

Men Daniel Pinto sällar sig inte till den skaran. Han anser i bjärt kontrast till Fed-motståndarna att inflationen måste bekämpas till varje pris.

“Jag tror att det är väldigt viktigt att lägga tillbaka inflationen i en låda”, säger JPMorgans ordförande Daniel Pinto i intervjun med CNBC.

Han tillägger att han tror att börsen kan gå ner mer.

“Jag tror inte att vi har sett botten av marknaden än”.

JPMorgan Chase är världens största investeringsbank och att kryptovalutor som bitcoin nu tar mycket stryk som en effekt av räntehöjningarna är sekundärt i sammanhanget, menar han.

Kryptovalutor generellt är, enligt Daniel Pinto, en liten tillgångsklass som är “irrelevant” just nu.

För Fed gäller det att stoppa inflationen och inte göra om samma misstag som under 1970- och 80-talen, varnar bankjättens ordförande.

Läs även: Så mycket väntas Fed höja räntan

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS