En recession är inte sannolik på kort sikt i USA trots varningssignalerna på obligationsmarknaden, enligt JPMorgan-strateg.

ANNONS

Det är JPMorgans globala marknadsstrateg Marko Kolanovic som enligt CNBC viftar bort risken för en recession i USA på kort sikt.

Trots att varningssignaler för det nu kommer på obligationsmarknaden.

”Även om räntekurvan var en av de bästa ledande recessionsindikatorerna historiskt, börjar lågkonjunkturer vanligtvis inte före inversion och marknaden toppar vanligtvis bara ett år efteråt”, säger Kolanovic.

Vissa investerare fruktar att den amerikanska centralbanken Federal Reserves inflationsåtgärder genom räntehöjningar och penningpolitiska åtstramningar kan mynna ut i en recession.

Ukrainakriget ökar oron

Kriget i Ukraina har spätt på oron på avtagande ekonomisk tillväxt.

På måndagen steg den femåriga statsobligationen i USA något över de längre daterade 30-åriga statsobligationen, vilket inte har hänt sedan 2006.

Oron för en lågkonjunktur satte enligt CNBC press på det breda börsindexet S&P 500 som stängde ner med 0,2 procent.

Industritunga Dow Jones avslutade handelsdagen 0,5 procent lägre.

ANNONS
ANNONS

Marko Kolanovic på JPMorgan medgav att åtstramningar i penningpolitiken visserligen kan leda till volatilitet på marknaden, men i slutändan ”absorberas” den, menar han.

”Vi anser fortfarande att lågkonjunktur inte bör ses som ett grundscenario, inte ens i Europa”, säger JPMorgans globala marknadsstrateg, enligt CNBC.

Läs även: Kommentar: Varning för galopperande inflation [Dagens PS]