Joe Biden besöker Asien för första gången som president. Han riktar ett varningsfinger mot Kina att inte invadera Taiwan. 

ANNONS

Joe Biden påbörjade sin resa till Sydkorea och Japan på torsdagen, under sin första asiatiska resa som president, skriver Reuters. 

Joe Biden besöker Asien

Biden kommer träffa Sydkoreas president Yoon Suk-yeol i Seoul och Japans premiärminister Fumio Kishida i Tokyo.

De båda länderna vill knyta starkare band med USA, i en tid när Kinas makt ökar och Nordkorea provskjuter missiler allt oftare.

”Det här resan handlar om att bygga ut alliansnätverket i Östasien”, säger Evan Medeiros, en Asienspecialist inom Barack Obamas administration.

Diskussionerna kommer enligt honom kretsa mycket kring en eventuell kinesisk invasion av Taiwan och vad det hade inneburit för regionen.

Svårt med sanktioner mot Kina

Sanktioner mot Ryssland är en sak, men Kina är betydligt mer involverad i världen och hade varit svårt att rikta samma slags sanktioner mot. Både Sydkorea och Japan är beroende av att importera och exportera varor till Kina så sanktioner mot jätten skulle även drabba ländernas ekonomier.

Joe Biden-administrationen har inte kommit fram med någon konkret plan på vad som kommer hända om det blir en invasion av Taiwan, trots att den amerikanska underrättelsetjänsten ser att förberedelser pågår för fullt.

ANNONS
ANNONS

Vill utveckla samarbeten

Trots det har Biden mycket att se fram emot på sin Asien-resa, eftersom både Sydkorea och Japan är redo att utveckla sina samarbeten med USA. I Japan kommer han träffa ledarna för Quadgruppen: Japans Kishida, Indiens Narendra Modi och Australiens premiärminister, som blir klar efter valet på lördagen.

Gruppen är viktig för Washington och Biden kommer ta upp kommande samarbeten inom frågor som covidvacciner, humanitärt bistånd, utveckling av infrastruktur, cybersäkerhet och klimat.

Läs även: Kina fruktar sanktioner – blockerar partitoppars ägande i väst [Dagens PS]