Nu inleder Justitieombudsmannen en granskning av Finansinspektionen, skriver Svenska Dagbladet.

ANNONS

Bakgrunden är att Finansinspektionen manipulerat dokument som tidningen begärde ut.

Det får nu Justitieombudsmannen Elisabeth Rynning att starta en utredning mot FI, eftersom SvD hade stöd av offentlighetsprincipen och myndighetens manipulerande av dokumenten kan vara ett brott mot grundlagen.

”JO har ett åtalsinstrument att ta till och i allvarliga fall ska det användas”, klargör offentlighetsexperten Nils Funcke i SvD.

Finansinspektionens klåfingrighet väcker även kritik från Riksrevisionsverket där generaldirektör Inga-Britt Ahlenius framhåller att det FI gjort är ytterst anmärkningsvärt.

”Offentlighetsprincipen är central i svensk förvaltningskultur och en viktig förklaring till den generellt höga kvaliteten i den svenska förvaltningen”, säger Ahlenius.

ANNONS
ANNONS

Tidningen ville ta del av handlingarna i samband med granskningen av Finansinspektionen, som resulterade i avslöjandet att ledningen för myndigheten stoppat sanktioner mot banker – trots att bankerna uppvisade allvarliga brister för att hindra penningtvätt och terrorfinansiering, och trots att utredarna på Finansinspektionen rekommenderade att sanktioner skulle utfärdas mot bankerna.

Läs även: Finansinspektionen viftar bort kritiken [DagensPS.se] >