Japans premiärminister Yoshihide Suga ska avgå efter bara ett år på posten. Beskedet togs emot väl på Tokyobörsen som steg till de högsta nivåerna på 30 år.

ANNONS

Yoshihide Suga meddelade på fredagen att han inte ställer upp för återval när hans parti Liberaldemokraterna ska välja partiledare senare den här månaden, enligt Toshihiro Nikai, partiets generalsekreterare.

Premiärministern har utmanats om partiledarposten av Fumio Kishida, en tidigare utrikesminister. Nu väntas också andra kandidater träda in i kampen om partiledarposten efter premiärministerns besked.

Efterträdaren ska leda partiet i ett nytt val

De mäktiga Liberaldemokraterna har suttit vid makten i Japan nästan hela tidsperioden sedan landet blev demokratiskt 1955, med undantag för två avbrott 1993-1994 samt 2009-2012. Vinnaren i partiledarstriden kommer att leda partiet i ett nytt allmänt val i Japan, som måste hållas senast den sista november.

”Ärligt talat är jag förvånad, men jag tror att det är ett beslut som premiärministern tog efter noggrann överläggning, och vi accepterade det alla”, säger Toshihiro Nikai till reportrar enligt Financial Times.

Premiärministern Yoshihide Suga som efterträdde den populäre Shinzo Abe har haft dåliga opinionssiffror under en längre tid, Japan har haft svårt att få igång sitt vaccinationsprogram ordentligt och detta i kombination med beslutet att ändå anordna OS i Tokyo i sommar med högre smittspridning som följd har kritiserats hårt i Japan.

Börsen på högsta nivåerna på 30 år

Nyheten togs emot väl på Tokyobörsen, som fortsätter att klättra. Börsen har gått upp oavbrutet sedan 20 augusti och nu ligger på de högsta nivåerna på 30 år. Indexet Nikkei 225 stiger med drygt två procent på fredagen.

Handlarna satsar på att beskedet innebär ökade stimulanser till den japanska ekonomin, då personen som får efterträda premiärminister Suga sannolikt vill visa sig handlingskraftig, enligt Financial Times.

ANNONS
ANNONS

”Nästa fråga som marknaderna kommer att fokusera på är hur många platser LDP kan förlora i allmänna valet, men på kort sikt tror jag att investerare kommer att välkomna detta och chansen att någon som Kishida kommer in med mycket mer stimulans”, säger Takeo Kamai, verkställande chef vid CLSA i Tokyo.

Läs även: Japans premiärminister avgår – hälsan spökar [Dagens PS]