USA:s finansminister Janet Yellen har bekräftat att hon nu pressar president Joe Biden om kinesiska tullavgifter som skadar amerikanska företag och konsumenter.

ANNONS

Tullavgifterna på importerna från Kina, som den förre presidenten Donald Trump förespråkade och införde, måste bort menar Janet Yellen.

Som Dagens PS tidigare berättat så har Vita huset sett över möjligheterna att plocka bort Kinatullarna.

Det handlar om strafftullar på hundratals miljarder dollar i kinesiska varor, men som i slutändan leder till högre priser för amerikanska bolag och konsumenter, som Yellen nu vill skrota, skriver Reuters.

Janet Yellen pressar Joe Biden

På onsdagen uppgav Yellen att hon tänker ta upp tullavgifterna med Biden-administrationen, avgifter som ”inte är särskilt strategiska”.

”En del av dem verkar som om de skadar konsumenter och företag mer och är inte särskilt strategiska när det gäller att ta itu med de verkliga problemen vi har med Kina”, sa hon och syftade på orättvisa handelsmetoder, nationella säkerhetsfrågor och sårbarheter i försörjningskedjorna.

Samtidigt finns det krafter inom Biden-administrationen som vill behålla tullarna som svar på den höga inflationen, där även nya tullar kan komma på tal.

Många av de varor som omfattas av strafftullarna på upp till 25 procent har lite att göra med Trump-administrationens utredning om bland annat Kinas förskingring av amerikansk teknologi. Tullar på konsumtionsvaror från cyklar till kläder infördes efter att Kina hämnats och infört sina egna tullar.

Gynnat egna befolkningen

De tullarna har till viss del gynnat Kina och den egna befolkningen visar en rapport från amerikanska tankekedjan Peterson Institute for International Economics som Dagens PS berättat om tidigare.

När det gäller tullarnas påverkan på inflationen har Janet Yellen inga klara besked att ge ännu.

ANNONS
ANNONS

”Vi har de här diskussionerna. Det finns en mängd olika bekymmer”, säger hon och tillägger:

”Vi har verkligen inte löst det ännu.”

Läs även: Svensk stålindustri jublar – USA öppnar för slopade tullar [Dagens PS]