Dagens PS

Jamie Dimon: Det får allvarliga följder

Jamie Dimon
JPMorgans vd Jamie Dimon tycker inte att man ska lita för mycket på centralbankernas ekonomiska prognoser.(Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 26 sep. 2023Publicerad: 26 sep. 2023

Om Federal Reserve i ett värstascenario höjer styrräntan till 7 procent blir det mycket smärtsamt för ekonomin, varnar JPMorgan-toppen Jamie Dimon.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

JPMorgan Chases vd har på nytt uttalat sig om de amerikanska räntehöjningarna.

Denna gång i samband med en intervju i Times of India, rapporterar Bloomberg.

Dimon har tidigare sagt att Fed behöver höja räntorna mer för att tygla inflationen. Samtidigt varnar han för ett scenario där räntan höjs till 7 procent från dagens spann tillsammans med stagflation.

Världen är inte beredd på en så kraftfull räntehöjning, menar Dimon som då tror att det skulle leda till ett stressat finansiellt system.

Jamie Dimon citerar Warren Buffett

Warren Buffett säger att du får reda på vem som simmar naken när tidvattnet går ut. Det kommer att vara tidvattnet som går ut”, säger Jamie Dimon.

Skillnaden mellan att gå från en ränta på 5 procent till 7 procent är mycket större än om räntan höjs från 3 till 5 procent, konstaterar han.

USA:s referensränta ligger just nu på 5,5 procent, skriver Bloomberg och som det tidigare rapporterats, bland annat här från Dagens PS, tyder mycket på att cykeln av räntehöjningar närmar sig slutet.

Läs mer: Bedömare: Vågen av räntehöjningar slut Dagens PS

USA:s centralbank Federal Reserve har å sin sida flaggat för att den åtstramande penningpolitiken kan fortsätta då den amerikanska ekonomin ännu inte nått inflationsmålet på 2 procent.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fed-ledamöter: Räntan behöver höjas mer

Enligt Bloomberg ansåg 12 av 19 Fed-tjänstemän vid en sammankomst tidigare denna månad att en ytterligare höjning av räntan krävs i år.

Samtidigt bedöms sannolikheten för en recession under de kommande tolv månaderna vara 60 procent, enligt ekonomer.

Vid en ränta på 7 procent i USA skulle det bli mycket smärtsamt för företag och konsumenter, framgår det i artikeln.

Nordea: Sverige räntan igen i november

I Sverige, där Riksbankens på senaste mötet höjde räntan som väntat med 0,25 procentenheter, håller Nordea fast vid sin prognos om att det kommer ytterligare en räntehöjning från Riksbanken i november.

Riksbanken signalerar att det är 30 procents sannolikhet att styrräntan höjs då.

ANNONS

Det här skriver nyhetsbyrån Finwire på Privata Affärers hemsida.

Nordea anser att det kan vara läge att binda delar av sina bolån, men menar att situationen är svårbedömd om exempelvis ekonomin försämras drastiskt och tvingar Riksbanken att sänka styrräntan mer och tidigare.

Analytiker: Det gynnar inte kronan

På Afv.se skriver oberoende analytikern Martin Enlund att den svaga kronan är “en gåva” från den tidigare riksbankschefen Stefan Ingves.

Han dryftar också “den skada som Riksbanken och den Statistiska centralbyrån har orsakat oss” men att det tillhör det förflutna och att vi nu måste blicka framåt.

“Att penningpolitiken har varit ogenomtänkt tidigare betyder inte att fler räntehöjningar idag vore genomtänkt, eller ens att de skulle gynna kronan”, skriver Martin Enlund i sin kommentar på Affärsvärlden.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS