Enligt Di har sju av tio investmentbolag backat mer än index, vilket är omvända världen sett till hur det såg ut i fjol.

ANNONS

Enligt tidningen är det kraftigt sänkta värderingar för onoterat som fått investmentbolagen på fall.

Och värre kan det bli, lyder varningen i analysen.

”Rådet blir att vara fortsatt försiktig med investmentbolag som handlas till premie. I ett sämre börsklimat finns ytterligare fallhöjd. Historiskt har rabatten minskat, eller premien ökat i goda tider, och tvärtom. Det gäller fortfarande”, skriver Dagens Industris Agnetha Jönsson.

Hon konstaterar att det investmentbolag som gått sämst så här långt är VNV Globala, som uppges ha tappat tre fjärdedelar av sitt börsvärde.

Omvänt har Industrivärden gått bäst i sällskapet, framgår det.

Att investmentbolagen underpresterat förklaras alltså bland annat med minskade värden i portföljbolagen, en annan är ”att de extrema värderingar som syntes under förra året nu har pyst ut”, heter det.

Mest värt av alla svenska investmentbolag är Wallenbergarnas Investor.

ANNONS
ANNONS

Börsvärdet på 557 miljarder kronor uppges vara mer än vad övriga nio investmentbolag värderas till tillsammans.

Investor, som även uppges ha ett stort institutionellt ägande, är en favorit även bland småsparare.

”Portföljen med de 13 noterade innehaven svarar för två tredjedelar av substansvärdet. Tyngst väger Atlas Copco, ABB och Astra Zeneca. Resterande delar, med onoterade Mölnlycke som största pjäs plus innehaven i EQT-fonder, är också genomlysta. Det borgar för mindre av värderingsöverdrifter. Bortsett från en period med en liten premie under fjolåret har aktien handlats med rabatt. Vid halvårsskiftet var den 5 procent”, skriver Di:s Agnetha Jönsson.