Dagens PS

Investera i fysiskt guld – det ska du tänka på

Investera i fysiskt guld – det ska du tänka på
Nordic Gold Trade, svarar på redaktionens frågor kring fysiskt guld som en investeringsform.
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 11 nov. 2021Publicerad: 16 feb. 2021

Det är halvtid i Dagens PS tävling om en guldtacka. Nordic Gold Trade, NGT, står för det fina priset och NGT:s vd Michel Rufli svarar på redaktionens frågor om vad man ska tänka på när man investerar i fysiskt guld.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tävlingen är avslutad.

Att investera i fysiskt guld har länge setts som en av de tydliga värdebevarande investeringarna i tider av börstumult.

Under coronapandemin blev guld återigen en säker tillflykt för investerare och guldpriset ökade rejält under fjolåret.

”Intresset har ökat enormt mycket, en stor skillnad märktes redan för snart ett år sedan, och efterfrågan har varit fortsatt mycket hög sedan dess”, säger Michel Rufli, vd för NGT.

”Det är inte ovanligt att sparare och investerare letar efter värdebevarande former så som fysiskt guld i tider av oro och snabba svängningar på börser eller då penningmängden snabbt ökar”, fortsätter Michel Rufli.

Långsiktig investering

”Fysiskt guld och silver är en långsiktig placeringsform, jag brukar säga att en tidshorisont om minst 3 år är att rekommendera. Men ju längre tid desto bättre står sig investeringsformen jämfört med andra investeringsformer”, säger Michel Rufli.

Samtidigt skiljer sig fysiskt guld och silver sig väldigt mycket – och om du som investerare söker en tryggare tillgång är guld att föredra.

ANNONS

”Silver i portföljen skapar en mer volatil portfölj, jag brukar skämtsamt säga: Inget silver i portföljen om du inte har något guld”, säger Michel Rufli och fortsätter:

”Fysiskt silver är dessutom momsbelagt då det klassas som industriell metall, och det skapar en längre tidshorisont ur ett investeringsperspektiv.”

Michel Rufli, Nordic Gold Trade

Michel Rufli, vd för Nordic Gold Trade.

Hur förvarar man fysiskt guld?

Hur fysiska ädelmetaller ska förvaras är en vanligt förekommande fråga när sparare väljer att köpa guld.

Det finns dock många smidiga lösningar för att förvara guldtackor berättar Michel Rufli.

Smart och trygg förvaring

”Säker förvaring i hemmet är ett bra alternativ, bankfack (i den mån det finns) ett annat. Vi erbjuder en säker förvaringslösning för guld via vår samarbetspartner Loomis Sverige AB, en tjänst där kundens guld ligger i säkerhetsdepå och är fullt försäkrat av Loomis Sverige AB”.

ANNONS

”Guld har en fördel, det är inte särskilt utrymmeskrävande, vilket gör att det finns många bra ”hemliga” förvaringslösningar i hemmet att utnyttja. Man bör dock undvika hallen, badrum, sovrum samt kyl och frys”, avslutar Michel Rufli.

Läs mer: Sugen på en guldtacka? Tipsa en vän om Dagens PS >>

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS