Inflationen i Storbritannien kan närma sig 20 procent i början av nästa år enligt den amerikanska bankjätten Citibank. Det beror på att landets energipriser fortsätter att rusa.

ANNONS

Citibank uppdaterade sina prognoser under söndagen för konsumentprisindex till 18 procent och detaljhandelsprisindex till 21 procent under första kvartalet 2023, skriver CNBC.

Energikostnader skjuter i höjden

Detta beror främst på de energikostnader som britterna på sistone har sett skjutit i höjden. Energiregulatorn Ofgem kommer i veckan gå ut med omfattningen av nästa prishöjning från den 1 oktober, där Citi förväntar sig en ökning till 3 717 pund om året, eller motsvarande runt 47 000 kronor för ett genomsnittligt hushåll, vilket är nästan det dubbla från var priserna ligger i nuläget. Pristaket begränsar det belopp som en leverantör kan ta ut för sina tariffer, men denna gräns har förflyttats på grund av de stigande grossistpriserna.

De pristaken kommer alltså att öka ytterligare nästa år, i vissa fall till 6 000 pund under våren, visar vissa uträkningar av konsultbolag.

Ny premiärminister ska lösa krisen

Frågan som alla ställer sig i Storbritannien är hur regeringen ska kunna lösa problemet med den skenade inflationen efter att en ny premiärminister tillträder den 5 september.

Att bara ta bort 300 pund på elräkningarna som regeringen har lovat kommer inte lösa problemet menar kritikerna. Bank of England höjde tidigare i augusti räntorna med 50 punkter, dess största enskilda höjning sedan 1995, och förutspådde samtidigt Storbritanniens längsta recession sedan den globala finanskrisen och att inflationen passerar 13 procent i oktober.

Räntan måste höjas

Räntan som för nuvarande ligger på 1,75 procent måste upp till 6 eller 7 procent för att få inflationen under kontroll menar Citibank.

ANNONS
ANNONS

”Med inflationen nu inställd på en topp som är betydligt högre än 13 procent-prognosen i augusti förväntar vi oss att MPC (Penningpolitiska kommittén) kommer dra slutsatsen att riskerna kring mer ihållande inflation har intensifierats” säger Citibanks Benjamin Nabarro.

Läs även: Efter en serie höjningar – nu sänker SBAB bolåneräntan [Dagens PS]