Dagens PS

Inflationen går åt rätt håll – men inte kronan

Kronan
Riksbankschefen Erik Thedéen och Åsa Olli Segendorf, chef för avdelningen för penningpolitik. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 04 apr. 2024Publicerad: 04 apr. 2024

Kronan oroar i spåren av att räntesänkningarna från Fed och ECB drar ut på tiden, visar Riksbankens senaste mötesprotokoll.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Mer signifikanta förseningar i dessa planer riskerar att göra att den ofördelaktiga utvecklingen av kronans växelkurs fortsätter, eller till och med förvärras. Det kan i sin tur försena anpassningen av inflationen mot målet, i värsta fall på ett allvarligt sätt”, konstaterar exempelvis vice riksbankschef Per Jansson.

Martin Flodén, också vice riksbankschef, är inne på samma linje:

“En utmaning för Riksbankens penningpolitik är att den amerikanska penningpolitiken den senaste tiden verkar ha fått särskilt stor effekt på den svenska växelkursen; information som tyder på att den amerikanska inflationen blir högre verkar medföra att kronan försvagas även mot andra valutor än dollarn.”

Här är fler riksbanksröster om kronan

Förste vice riksbankschef Anna Breman påpekar att riskbilden ser komplex ut, bland annat på grund av kronans växelkurs men också geopolitiska spänningar och företagens prissättningsbeteende som hon menar “kan interagera och förstärka varandra”.

Det är inget tvivel om att Riksbanken är enig i synen om att inflationen rör sig tydligt nedåt, men den svenska växelkursen betraktas alltjämt som en tydlig risk.

“Den svenska kronan har efter en tid av starkare utveckling försvagats och är sammantaget något svagare än vid vårt förra möte. Kronkursen är en faktor som kommer att påverka penningpolitiken på grund av genomslaget på svenska import- och konsumentpriser. Vår prognos bygger på en starkare krona framöver, men den är som alltid förknippad med betydande osäkerhet”, anser vice riksbankschef Aino Bunge.

Thedéen: “Behöver följa utvecklingen”

ANNONS

Kronan är även det stora samtalsämnet hos riksbankschefen Erik Thedéen i protokollet:

“För vår del är en viktig fråga hur de stora centralbankernas styrränteutveckling påverkar den svenska kronan. Ett högre ränteläge i omvärlden skulle kunna försvaga kronan. Därför behöver vi fortsätta att följa kronans utveckling noga när ledande centralbanker börjar lätta på sin penningpolitik, poängterar Thedéen.

Omni Ekonomi skriver att bankerna tror på fortsatt på en räntesänkning från Riksbanken i maj trots orossignalerna om kronan i protokollet från det penningpolitiska mötet 26 mars.

Läs även: Strateg: “ECB kan absolut gå före Fed” Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS