Miljonärer som är födda på 80- eller 90-talet väntar med inköp av kapitalvaror just nu, skriver CNBC med hänvisning till sin kontinuerliga miljonärsundersökning. Anledningen är den höga inflationen. Äldre förmögna personer fortsätter i stället att konsumera.

ANNONS

CNBC undersöker regelbundet konsumtionsmönster och attityder hos förmögna amerikaner, eller de som klassas som dollarmiljonärer.

Inflation och stigande boendekostnader håller på att äta sig in i medvetandet också hos bättre bemedlade amerikaner, visar den senaste undersökningen. Det är låginkomsttagarna som tar den största smällen när priser stiger, men även högavlönade aktar sig för vidlyftighet just nu.

Nu säger många av dem att de skjuter upp större inköp, eftersom lånekostnaderna har gått upp så mycket i och med räntehöjningarna. 44 procent säger exempelvis att de väntar med att köpa hus, och hälften säger att de kommer att skjuta upp nästa bilköp.

Personer födda 46-64, så kallade boomers, tycks inte lika påverkade av den nya prisbilden. Millennialisterna är tre gånger mer benägna att reagera på räntenivåerna. Bland dem är det bara 6 procent som väntar med att köpa boende.

Möjligen har det att göra med att vissa i den yngre generationen är mindre vana vid perioder av inflation, tror George Walper på Spectrem Group, firman som har genomfört undersökningen.

Inflation får miljonärer att sluta äta ute

Inflation och räntehöjningar ingriper i konsumtionsmönstren på två olika sätt, skriver CNBC: dels blir det dyrare med lyxigare konsumtion som restaurangbesök och hotellnätter. Dels blir det dyrare att köpa kapitalvaror och fastigheter.

Yngre förmögna personer väljer i 39 procent av fallen att dra ner på att äta ute, och 36 rocent på semesterresor. 22 procent kör mindre bil, skriver CNBC. Två tredjedelar vill inte ta ett lån, medan bara 40 procent av boomergenerationen tvekar att låna.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt verkar 80- och 90-talister mer nöjda med de investeringar som de har gjort jämfört med personer födda 46-64. De yngre tror också i högre utsträckning att inflationen är tillfällig och kommer att vara över inom något år och litar i högre utsträckning på att Feds räntehöjningar ska hjälpa.

40 procent av de yngre är sugna på aktieinvesteringar som är anpassade till situationen. Det gäller bara 11 procent av generationen från babyboomen.

Läs också:

Feds räntehöjning drabbar svenskar: ”Dyrare att leva” [Dagens PS]
BNP spås falla efter historisk Fed-höjning [Dagens PS]