Elpriserna ger kris i aluminiumbranschen. Utan ekonomiskt stöd överlever inte fabrikerna. Bland annat förbereder Norska Hydro stängning av sin enorma fabrik i Slovakien.

ANNONS

Elkrisen i Europa för med sig kris för aluminiumbranschen. Metallen, ”stelnad elektricitet”,  kräver enormt mycket el. Ett ton aluminium kräver ungefär 15 megawattimmar el. Det motsvarar energin som krävs för fem tyska hus, skriver Bloomberg.

Extremt elintensiv

Att stänga ett smältverk har långt gående konsekvenser. Det kan ta många månader och kräva hundratals miljoner kronor för att få igång produktionen igen.

För att framställa metallen hettar man upp råmaterial tills det är flytande. Sedan leder man el genom smältugnen, och det gör framställningen extremt elintensiv.

”Historien visar att om väl aluminiumsmältverk försvinner kommer de inte tillbaka”, säger Mark Hansen, vd för metallhandelshuset Concord Resources.

Kris för branschen

Trots det är det precis vad Norsk Hydro tänker göra i Slovakien. Det är inte heller det enda smältverket i riskzonen. Produktionen i Europa är på den lägsta nivån sedan 1970-talet, enligt Bloomberg. Energikrisen hotar att slå ut stora delar av branschen.

En del smältverk har regeringsstöd, långa elavtal som skyddar mot de rusande priserna, eller tillgång till egen förnybar kraft. Det är resten av branschen som befinner sig i djup kris.

Aluminium överallt, från läskburkar, till bilar, flygplan, vapen och maskiner. Ryssland är i normala fall en stor producent av aluminium, och sanktionerna mot landet efter landets angreppskrig mot Ukraina fördjupar aluminiumkrisen.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Sänk din elräkning – lär av Tyskland [Dagens PS]

Läs även: Wallenberg och Jacke: Riv hindren för kärnkraften [Dagens PS]