Svensk tillverkningsindustri går fortsatt på högvarv – PMI steg i januari till 62,4 procent, visar ny statistik.

ANNONS

Efter en tillbakagång tre månader i följd steg konjunkturmätaren PMI-total till 62,4 procent i januari, vilket enligt Swedbank visar att ”svensk tillverkningsindustri fortsätter att uppvisa en aktivitetsnivå som är långt högre än det historiska genomsnittet (54,8)”.

Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, ser PMI-uppgången som en indikation på att utbudsstörningarna i leveranskedjan lättat något i industrin.

Orderingången ett av dragloken

”Uppgången i PMI drevs av orderingång och produktion medan sysselsättning och leveranstider hade en dämpande effekt på PMI-total. Delindex för lagerinköp är kvar på höga nivåer och tyder på en planerad lageruppbyggnad i industrin sannolikt för att gardera sig mot leveransstörningar och brist på insatsvaror”, säger Jörgen Kennemar i ett pressmeddelande.

När det gäller produktionsplanerna steg dessa, enligt statistiken, till 76,4 i januari. Det uppges vara den högsta nivån på över tio år och signalerar enligt Swedbank att tillverkningsindustrins framtidsutsikter på marknaden för det närmaste halvåret stärkts.

Prisökningar från leverantörsledet är fortsatt utbrett även om index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser sjönk i januari för tredje månaden i rad till 85,3. Något som tenderar att leda till fortsatt höga producentprisökningar de närmaste månaderna.

ANNONS
ANNONS

PMI är en förkortning av purchasing managers index och är en konjunkturmätare som tas fram i samarbete mellan Swedbank och Silf, dels för tillverkningsindustrin, dels för tjänstesektorn.

Läs även: Svensk ekonomi fortsätter överraska [Dagens PS]