Dagens PS

Hon får ekonomipriset för forskning om kvinnor

Claudia Goldin får Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till minne av Alfred Nobel för sin forskning om kvinnor
Claudia Goldin får Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till minne av Alfred Nobel för sin forskning om kvinnor. Bildens mättnad har dragits ned något. (Foto: Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0/Editing1088)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 okt. 2023Publicerad: 09 okt. 2023

Claudia Goldin får Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till minne av Alfred Nobel för sin forskning om kvinnor och deras roll på arbetsmarknaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kungl. Vetenskapsakademien har beslutat att Claudia Goldin får ekonomipriset för att hon har förbättrat vår förståelse för kvinnors utfall på arbetsmarknaden, det rapporterar Sveriges Riksbank.

Helhetsbild av kvinnors inkomster

Claudia Goldin är professor vid Harvard University och får ekonomipriset för sin forskning om orsakerna bakom könsskillnader på arbetsmarknaden, det skriver Kungl. Vetenskapsakademien.

“Årets ekonomipristagare, Claudia Goldin, var först med att ge en helhetsbild av kvinnors inkomster och deltagande på arbetsmarknaden genom århundradena. Hennes forskning belyser drivkrafterna bakom förändringarna och pekar på de huvudsakliga orsakerna till de skillnader mellan könen som kvarstår än i dag”, skriver Kungl. Vetenskapsakademien.

Globalt sett är kvinnor kraftigt underrepresenterade på arbetsmarknaden och när de arbetar tjänar de mindre än män.

ANNONS

Senaste nytt

En u-formad kurva

Med hjälp av 200 år av data har Claudia Goldin förklarat hur och varför skillnader i sysselsättningsgrad och lönenivåer har förändrats över tid.

Hennes forskning visar att kvinnors deltagande på arbetsmarknaden inte har gått rakt uppåt utan formar en u-liknande kurva.

ANNONS

När vi i början av 1800-talet gick från ett jordbrukssamhälle till ett industrisamhälle minskade andelen gifta kvinnor som yrkesarbetade, men i början av 1900-talet när tjänstesamhället växa fram ökade den igen.

Normer och struktur

Det är enligt Claudia Goldin både strukturombandlingar och förändringar i normer gällande hem och barn som ligger bakom förändringarna.

Under 1900-talet har kvinnor i allt högre grad valt att utbilda sig och kvinnor har mycket högre utbildningsnivå än män i de flesta höginkomstländer.

Claudia Goldins forskning visar att tillgången till p-piller skyndade på den här förändringen genom att det gav kvinnor nya möjligheter fick möjlighet att panera sina karriärer.

Stora löneskillnader

Trots 1900-talets ekonomiska tillväxt, modernisering och att andelen yrkesarbetande kvinnor stadigt ökade tog det lång tid innan löneskillnaderna mellan män och kvinnor började minska.

Claudia Goldin har visat att det fortfarande finns stora löneskillnader mellan män och kvinnor som har samma yrke, skillnaderna uppstår ofta i samband med att kvinnan föder sitt första barn.

ANNONS

“Att förstå kvinnors roll på arbetsmarknaden är viktigt för samhället. Tack vare Claudia Goldins banbrytande forskning vet vi mycket mer om de underliggande faktorerna och vilka hinder som kan behöva undanröjas i framtiden”, säger Jakob Svensson, ordförande för ekonomipriskommittén, till Kungl. Vetenskapsakademien.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Nobelpristet i litteratur till känd norsk författare Dagens PS

CC BY-SA 4.0

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS