Reporäntan ligger kvar på -0,25 procent. Men Riksbanken signalerar att det kan komma en höjning i december.

Riksbankens prognos tyder på att räntan kan komma att höjas till 0 procent innan året är slut. Som ett resultat av beskedet stärktes kronan med sju öre mot dollarn och euron, skriver Dagens Industri.

”Osäkerheten kring konjunktur- och inflationsutvecklingen i omvärlden och Sverige är dock påtaglig. Prognosen för reporäntan är därför nedreviderad och indikerar att räntan kommer att vara oförändrad under en längre tid efter den förväntade höjningen i december”, skriver Riksbanken enligt DI.

Räntas spås inte höjas igen förrän 2022, skriver SVT.

Alla verkar inte vara övertygade om att det verkligen blir en höjning av Stefan Ingves och Riksbanken i december.

”Man ska nog lyssna mer på vad Riksbanken säger istället för vad de skriver”, säger Knut Hallberg, seniorekonom på Swedbank, till DI.

ANNONS
ANNONS

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist verkar dock tro att det verkligen blir av och anser även att det är ett modigt framtida beslut av Riksbanken.

”Inflationskurvan pekar nedåt, inflationsförväntningarna pekat nedåt och vi är på väg in i en avtalsrörelse. Dessutom går man emot den globala trenden där stora centralbanken gör tvärtom och lättar på penningpolitiken”, säger han till SvD Näringsliv.