Enligt chefen för ett av världens största flygbolag kommer de höga oljepriserna leda till en tioprocentig ökning av priset på flygbiljetter.

ANNONS

Efter Rysslands invasion av Ukraina har oljepriserna nått sin högsta nivå på 14 år. Nyligen införde flera stora flygbolag tilläggsavgifter på sina biljetter för att täcka kostnader för flygbränsle, det rapporterar BBC.

Innan pandemin flög miljontals passagerare med Delta Air Lines, vilket gjorde bolaget till världens näst största flygbolag räknat i passagerarantal. Enligt Deltas vd, Ed Bastian, är bränslepriserna på ett inrikesflyg i USA nog 25 dollar, nästan 236 kronor, per biljett, vilket är mellan 5 och 10 procent av biljettpriset.

Bränsletilläg på biljettpriset

Emirates, Japan Airlines och AirAsia är bland de stora flygbolagen som har infört tilläggsavgifter på sina biljetter för att täcka de högre kostnaderna för flygbränsle. Delta planerar nu att höja biljettpriserna i USA och införa bränsletillägg på sina internationella flygningar som utgör cirka 35 procent av bolagets verksamhet.

Nyligen sade Ryanairs vd, Michael O’Leary, att de stigande oljepriserna kommer leda till högre flygpriser i sommar. Många flygbolag försöker skydda sig mot prisökningar genom att köpa in bränsle i förväg, det har både British Ariways och Easyjet gjort.

Oljepriset kan öka

I år har oljepriset fluktuerat rejält och på kort sikt lär fler prisförändringar komma.

”Jag tror att de 100 dollar vi upplever idag kanske inte är den högsta prisnivån vi kommer att se under de kommande veckorna”, säger vd:n för International Energy Agency, Fatih Birol till BBC, och syftar på oljepriset.

Moralisk aspekt

Han varnar för att det höga oljepriset kommer påverka hela den globala ekonomin eftersom kostnader får transporter, värme och el kommer bli högre och öka levnadskostnaderna i många länder.

ANNONS
ANNONS

”Man bör inte glömma att varenda dollar för olja som går till den ryska ekonomin kommer att gå tillbaka som en tank eller som en kula mot det ukrainska folket. Man bör inte glömma denna moraliska aspekt enligt min åsikt”, säger Fatih Birol till BBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Nedskärningar i rysk oljeproduktiopn: ”Global försörjningskris” [Dagens PS]