Dagens PS

Het tysk fastighetsmarknad i inflationens spår

fastigheter
Tysk fastighetsmarknad kan överhettas när investerare söker en värdereserv att placera sina pengar i. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 30 mars 2022Publicerad: 30 mars 2022

Tysk fastighetsmarknad kan överhettas när investerare vill använda fastigheter som värdereserv. Det kan inträffa när inflationen driver priserna uppåt och gör värdepapper olönsamma, förutspår ekonomiskribenten Chris Bryant på Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inflationen har under en längre tid varit tydlig i Tyskland, där priser på konsumentvaror har gått upp med fem procent det senaste decenniet.

Jämfört med februari förra året ökade också producenternas kostnader i februari i år med 26 procent.

Besparingarna har många av de tyska hushållen i rena pengar. Men det sannolika är att många nu kommer att satsa mer på fastigheter, tror Chris Bryant.

En fastighetsmarknad kan liknas vid guld, eller ”betongguld”, när det gäller att agera värdereserv när börsen går dåligt.

Men på tysk fastighetsmarknad, i likhet med flera andra europeiska, är husen redan ganska högt prissatta. Fastigheter har rusat med 15 procent på ett år. Samtidigt kan ägarna nu vara ovilliga att sälja, särskilt de som äger en fastighet som de hyr ut.

Fastighetsmarknad populär, men färre säljer

Just den senaste ökningen tror Postbanks analytiker Eva Grunwald beror på inflationen, till skillnad från den rusning efter bostäder i coronapandemin som i övrigt har drivit upp priserna.

En möjlig, men inte särskilt önskvärd situation är att investerare kommer att placera pengar i fastigheter i någon form av panik, skriver Bryant.

ANNONS

”Det kan få huspriser att stiga så mycket att de överstiger det finansiella värdet”, skriver han.

Skulle så bli fallet blir fastigheten inte heller den värdereserv som man hoppas på.

Läs också:

Sveriges fastighetsägare tror på fortsatt tillväxt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS