Hans råd är investera i det mest rimliga.

ANNONS

Marcus Hernhag på Privata Affärer skriver i en krönika om hur komplex det kan vara för investerare att förhålla sig till trenden att investera etiskt och moraliskt riktigt – det vill säga där hållbarhet är centralt.

”En anledning är att etik och moral är individuellt och att allt beror så mycket på. Är försvarsindustribolaget Saab oetiskt för att vapen kan döda eller etiskt försvarbart för att vapen kan stoppa terrorister eller hjälpa en demokrati mot en diktaturstat som invaderar?”, undrar han, bland annat.

Han slår fast att det givetvis inte är någon bra idé att investera sina pengar i bolag med ”en direkt ohållbar affärsidé eller kriminell ledning”. Däremot är bolagens främsta uppgift att tjäna pengar och därigenom göra sina kunder nöjda, framhåller han i PA-krönikan, och betonar att DET är HÅLLBART.

För dig som placerare handlar det, anser han, om att ”fortsatt fokusera mot bolag som långsiktigt ökar sina vinster och aktier som är rimligt värderade” och att vara observant om ett bolag, som han skriver, ”inte hänger med när hållbarare insatsvaror och tekniker slår igenom”.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om Marcus Hernhags tankar kring hållbarhet kontra börsen.