Dagens PS

Hedgefonder rusar till Silicon Valley – nytt rekord

investeringar
Investerare oroas över inflationen framöver och vill samtidigt satsa pengarna på aktier. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 09 sep. 2021Publicerad: 09 sep. 2021

Aldrig tidigare har Silicon Valley lockat så många hedgefonder till investeringar som nu – det är redan nytt rekord, uppger FT.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt en rapport från investmentbanken Goldman Sachs – som refereras av Financial Times (obs, inloggning krävs) – stod hedgefonder bakom 770 affärer i Silicon Valley under första halvåret i år, vilket uppges vara nytt rekord då det under hela 2020 avhandlades 753 affärer från hedgefonder för totalt 96 miljarder dollar i Silicon Valley – det var rekord då.

Under 2021 års sex första månader har de 770 affärerna inneburit investeringar på totalt 153 miljarder dollar, så fjolårets investeringar från hedgefonder överträffar redan rekordåret i fjol med god marginal.

En stor del av investeringarna nu har varit så kallade venture-kapital, eller private equity som det också kallas, det vill säga riskkapital som investeras i oftast unga bolag men där potentialen bedöms som stor.

Investeringarna väntas fördubblas till 2025

Det kan handla om bolag som är inne i en utvecklingsfas för att testa ny teknik eller där bolaget startat upp ett nytt affärsområde med siktet inställt på att växa.

Hedgefonder brukar vanligtvis investera i redan börsnoterade bolag, men nu dras man i allt högre grad till den privata marknaden, den här typen av finansiering väntas dessutom vara dubbelt så stor inom de närmaste åren.

“Det som har lockar hedgefonder är huvudsakligen möjligheterna”, säger Freddie Parker, expert på Goldman Sachs, till FT.

Enligt rapporten var det en liten grupp hedgefonder som stod för de största investeringarna i Silicon Valley-företagen, medan andra hedgefonder uppges ha positionerat sig med mindre ägarinnehav i bolagen.

ANNONS

Hedgefondernas attraktion av privata techföretag sammanfaller med branschens rekordår 2020, då hedgefonder uppges ha redovisat sin bästa avkastning på mer än ett decennium.

Läs även: Rekordmånga investeringar i Silicon Valley

Läs mer: Reuters: Sverige är Europas Silicon Valley

Läs vidare: Hedgefonder skydd när börsen skakar

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS