Dagens PS

"Haveribolaget" slängs ur Aktiespararnas portfölj

Aktiespararna slänger ur vårdbemannings-aktien ur sin korta portfölj sedan man saknar förtroende för ledningen efter rapporten.
Aktiespararna slänger ur vårdbemannings-aktien ur sin korta portfölj sedan man saknar förtroende för ledningen efter rapporten. (Foto: Johan Jepsson/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 28 maj 2024Publicerad: 28 maj 2024

Aktiespararna har tröttnat på vårdkonsultbolaget som nu får lämna deras så kallade korta portfölj. Vi saknar förtroende för ledningen låter det hårda omdömet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I höstas tyckte Aktiespararna att det kunde vara ett intressant ingångsläge i vårdbemanningsbolaget Dedicare (börskurs Dedicare) som vid tillfället backat 45 procent från toppen.

Plockades in i Aktiespararnas korta portfölj

“Idag tycker vi dock att det ska vara en viss värderingsrabatt på aktien och trots fina tillväxtmöjligheter och attraktiv direktavkastning använder vi oss av p/e 9 och ev/ebit 7 i vår multipelmodell. Det ger oss en riktkurs kring 103 kronor vilket är betydande över dagens kurs och innebär en köpstämpel”, skrev Aktiespararnas analytiker Robert Andersson i oktober när kursen stod i 83,2 kronor.

Aktien plockades också in i Aktiespararnas så kallade korta portfölj.

“Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar men också att generera överavkastning mot jämförelseindex”, beskriver Aktiespararna.

Sedan dess har Dedicare dock havererat på börsen.

ANNONS

Senaste nytt

“Alldeles för diffust”

“Dedicare kom med en mycket svag rapport för det första kvartalet den 25:e april. Omsättningen föll 14,5% men framförallt så försvagades rörelsemarginalen dramatiskt från 7,6% till 3,5%. Vi uttryckte redan vid rapporttillfället vår mycket stora besvikelse över resultatet”, skriver Robert Andersson i den uppdaterade analysen av bolaget.

ANNONS

Aktien var uppe över 100-strecket inför rapporten men rasade fullständigt när siffrorna redogjordes och handlas nu för knappt 59 kronor.

Aktiespararna är inte bara besvikna över siffrorna utan även på hur Dedicares ledning agerade därefter.

“Efter kvartalet väntade vi oss en stor och tydlig plan för hur man åter ska nå minst 7% ebita-marginal. Det sjösatta besparingsprogrammet är alldeles för diffust för vår smak och vi saknar efter detta tillräckligt förtroende för ledningen (som dessutom har ett mycket lågt insiderägande) och säljer därför av våra aktier”, konstaterar Aktiespararna kärvt i analysen.

Försäljningen görs till 57,30 kronor per aktie, omkring 45 procent under den tidigare riktkursen.

Läs mer:

Vd tankade aktier i bolaget – och gick under jord. Dagens PS

Aktiespararna har hittat ett nytt kortsiktigt bet. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS