Hans Dahlgren (S) har investerat i fonder som är kopplade till tvångsarbete i Kina. När EU-ministern pressas av Di att svara på frågor gällande fonderna väljer han att sälja innehavet.

ANNONS

Totalt handlar det om 72 000 kronor i Handelsbankens fond ”Kina Tema”.

Fonden äger andelar i fyra kinesiska bolag som i sin tur har underleverantörer som nu misstänkts använda sig av arbetskraft som tvångsarbetar eller har tvångsförflyttats till kinesiska fabriker.

Omskolning av uigurer

Det rör sig om den muslimska minoritetsgruppen uigurer i Xianjing-provinsen –där en rad rapporter har visat att folkgruppen tvångsarbetar – i vad som beskrivs som en omskolning av den kinesiska staten.

Den australiensiska tankesmedjan Australian Strategic Policy Institute (ASPI) släppte i mars en rapport om situationen för uigurerna i Xianjing-provinsen.

Där står det klart att minst 80 000 uigurer mellan 2017 och 2019 ska ha tvångsförflyttats för tvångsarbete i kinesiska fabriker – som i sin tur kan kopplas till flera storbolag i Europa och USA. Även svenska H&M och Electrolux finns med i rapporten.

Säljer innehavet

Samtidigt nekar de kinesiska underleverantörerna i Handelsbankens ”Kina Tema” till anklagelserna och när Hans Dahlgren får reda på nyheten väljer han att göra sig av med fondinnehavet.

”Informationen om de fyra kinesiska företagen är ny för mig. Även om fondsparare inte har möjlighet att påverka hur värdepappersfonder förvaltas så känns det inte bra att ha kvar det här innehavet. Jag har därför nu sålt alla andelar i den aktuella fonden”, säger han till Di.

ANNONS
ANNONS

Karin Askelöf, hållbarhetschef på Handelsbanken kapitalförvaltning, säger att  Handelsbanken är med i ett internationellt samarbete som sätter mänskliga rättigheter högt på agendan. Trots det vill hon inte kommentera om banken tänker avsluta samarbetet med bolag som misstänks för tvångsarbete.

”Vi tror på att arbeta aktivt och långsiktigt med påverkan och dialog för att få till en förändring”, säger hon.

Läs mer: Fonder för grön energi slår marknaden i Kina