Dagens PS

Handelsbankens vd: "Slut på onödiga kostnader"

Handelsbanken
Handelsbanken nye vd sedan i höstas, Michael Green, tillstår att bankens huvudkontor i Stockholm brottas med kulturproblem. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 20 mars 2024Publicerad: 20 mars 2024

Stoppade “marmorgolv” på huvudkontoret, men det kan ha varit kalksten – oavsett ville Handelsbankens nye vd sätta ner foten mot galopperande kostnader.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en första lång intervju med Dagens Industri berättar Michael Green, 57, om kulturproblem på Handelsbanken (börskurs).

Han var påtänkt som vd redan efter Pär Bomans sorti från vd-stolen 2015 (Boman är i dag SHB:s styrelseordförande), men Green petades senare från ledningsgruppen och fick i stället lite av en doldisroll i Tyskland, framgår det.

I höstas äntrade han vd-rollen i SHB, rekryterad av just Pär Boman, och satte då stopp för den påkostade golvrenoveringen i sitt första beslut.

Handelsbankens vd: Viktigt med en tydlig signal

“Det viktigaste med det beslutet var den tydliga signal det sände ut i hela organisationen: Nu är det slut med onödiga kostnader på huvudkontoret”, förklarar han i Di och berättar att han blev hyllad efteråt av bankkollegor från flera håll i organisationen.

Hans uppdrag är att få bukt med skenande kostnader och han ser nu över de 4 100 tjänster som finns på huvudkontoret, samtidigt säger han att dörren inte är stängd för fler anställda så länge det genererar intäkter.

Enligt Di jäser missnöjet på Handelsbankens lokalkontor över hur huvudkontoret i Stockholm utvecklats, något som Green lovar att försöka åtgärda till det bättre.

Han tillstår att det finns kulturproblem på huvudkontoret, vilket han tänker ta tag i.

ANNONS

“Ja. Inte överallt, men det finns.”

De andra storbankerna mer lönsamma

De tre bankrivalerna Swedbank, SEB och Nordea är dessutom, skriver tidningen, betydligt mer lönsamma än Handelsbanken och Michael Green medger att SHB inte är där hans bank borde vara, men också det ska han försöka råda bot på.

Han är “övertygad” om att SHB når sitt mål trots Handelsbankens låga riskaptit i förhållande till konkurrenterna.

Nye banktoppen har, avslöjar han, 70 000 aktier i SHB. Dock minns han inte när han köpte aktierna, säger han till DI som konstaterar att Handelsbanken är lägst värderad av storbankerna på Stockholmsbörsen och även den i särklass mest blankade aktien.

Han säger att aktieåterköp kan vara en bra väg att gå, vilket också ligger som förslag på dagens stämma.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS