”Handelsbanken har ett starkt utgångsläge för att möta de ekonomiska chocker som redan i början av kvartalet spred sig i världsekonomin.”

ANNONS

Det skriver storbanken i inledningen av rapporten för första kvartalet 2020, där banken redovisar ett starka rörelseresultat än analytikerna räknat med och även lägre kreditförluster än väntat.

Rörelseresultat backade med hela 16 procent men överträffade alltså ändå förhoppningarna.

Osäkerheten fortsatt stor kring covid-19

”Den senare delen av kvartalet har för banken, liksom för världen i övrigt, präglats av den globala covid-19-pandemin. Effekterna på liv och hälsa samt den globala ekonomin kan redan konstateras vara historiskt mycket stora. Osäkerheten är fortfarande betydande kring de totala effekterna av pandemin”, konstaterar banken i rapporten.

Handelsbankens rörelseresultat landade på 5 142 miljoner kronor för kvartalet. Analytikerna hade i snitt väntat sig ett rörelseresultat på 4.206 miljoner kronor enligt Infront Datas sammanställning av 17 analytikers prognoser, skriver Di och uppger att under första  kvartalet 2019 blev bankens rörelseresultatet 6 110 miljoner kronor.

Handelsbankens kreditförluster blev samtidigt 538 miljoner kronor, en ökning från minus 288 miljoner kronor under fjolårets första kvartal men ändå avsevärt bättre än väntade 1 489 miljoner kronor i kreditförluster i Q1 i år.

ANNONS
ANNONS

I övrigt ökade Handelsbankens kostnader under första kvartalet 2020.

Ladda ned och läs hela rapporten (pdf).