Dagens PS

Handelsbanken: Gåtan regeringen måste lösa

Handelsbanken
Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 20 sep. 2023Publicerad: 20 sep. 2023

Ekvationen är inte enkel men den måste lösas utan att svensk ekonomi kör i diket, slår Handelsbanken fast i en ny konjunkturprognos.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringen måste gå en svår balansgång där det handlar om att få ned inflationen, men inte på bekostnad av sysselsättningen och samtidigt som hushållens köpkraft måste återupprättas.

Det skriver Handelsbanken i en ny konjunkturprognos.

“Regeringen behöver lösa gåtan om hur man ska stötta hushåll och välfärd utan att driva på kostnadsökningar”, säger Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken som liknar det vid att “lösa upp en knepig gordisk knut”.

Nyman konstaterar att Riksbanken å sin sida är tvingad att gå en svår balansakt i ett riskfyllt konjunkturläge i kampen mot inflationen och en svag krona.

“Fokus kommer fortsatt att ligga på inflationen”.

Handelsbanken: Så mycket backar BNP i år

Med facit i hand med den kraftiga inbromsningen i svensk ekonomi i andra kvartalet och det alarmerande raset i bostadsbyggandet spår banken att svensk BNP faller 0,6 procent i år och att den är oförändrad nästa år.

Året därpå, 2025, är prognosen att BNP ökar med 2,4 procent.

ANNONS

“Även om det stämmer att svensk ekonomi har haft större svängningar – både upp och ner – än i eurozonen är den underliggande tillväxten starkare än många tror”, framhåller Nyman och tillägger att det är svårt att säga att Sverige befinner sig i en bred lågkonjunktur med tanke på att sysselsättningen steg till rekordnivåer i första kvartalet.

ANNONS

Senaste nytt

Experterna: Då går vi in i en mild recession

Nästa år är dock förväntan hos storbankens analytiker att efterfrågan på arbetskraft svalnar, och att vi går in i en mild recession.

Vidare utgår Handelsbanken från ett fortsatt högt ränteläge och att Riksbanken höjer räntan två gånger till i år till 4,25 procent.

Inte förrän i september nästa år börjar Riksbanken sänka styrräntan, är prognosen.

Kronan förblir svag och stärks inte förrän nästa år när osäkerheten kring räntor och inflation börjar lägga sig, heter det vidare.

Efterlyser expansiv finanspolitik i budgeten

I slutet av i år toppar boräntan, och någon mer kraftig avmattning i hushållens konsumtion blir det inte, enligt banken.

ANNONS

“Starka offentliga finanser i kombination med låg statsskuldsättning ger utrymme för en expansiv finanspolitik. Handelsbankens makroekonomiska analytiker räknar med att budgeten för 2024 innehåller reformer uppgående till cirka 40 miljarder kronor, vilket varken bedöms vara särskilt restriktivt eller expansivt – och effekten på inflationen väntas bli marginell”, skriver Handelsbanken i pressmeddelandet.

Här kan du ladda ner hela konjunkturrapporten.

Läs mer: 20 september: Håll koll på höstbudgeten och USA-räntan Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS