Dagens PS

Hållbarhetsaktier rasar – varning för spekulationsbubbla

amerikanska teknikaktier
Nya signaler om snabba räntehöjningar fick på nytt teknikaktier på fall i USA på måndagen. Oron stiger bland investerare för tidiga räntehöjningar. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 28 jan. 2021Publicerad: 28 jan. 2021

På onsdagen föll flera tidigare kursrusare inom den så kallade ESG-trenden tungt, uppger Dagens Industri. Det är bubbelvarning, enligt experter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bland bolagen som rasade nämns både Azelio, som backade 9,2 procent i går, och Powercell, som rasade 8,6 procent, vilket kan jämföras med Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index som föll med mer blygsamma 1 procent under gårdagen.

Luft i orderboken

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, säger till Di att spekulation är orsaken till kursrasen i de ESG-relaterade bolagen.

“När det är spekulationsdrivet går man snabbt ur aktierna när det svänger”, säger Bornold och menar att det är en varningssignal, en tydlig sådan dessutom, om att det är “mycket luft i orderboken” i de aktuella bolagen.

Bubbelvarning i hajpen

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, varnar å sin sida för en bubbla i de hajpade ESG-relaterade bolagen, som även småsparare i hög grad är hårt exponerade mot.

“Jag har varnat för de här stora flödena i flera sammanhang, men man kan inte dra alla över en kam eftersom det finns bolag som går med vinst. Men i andra bolag är det väldigt mycket förhoppning, det här är en sektor som av naturen till stor del består av förhoppningsbolag”, säger Frida Bratt till Di.

Läs hela artikeln (obs, inloggning krävs).

ANNONS

Läs även: Bubbelvarning på börsen – se grafen »

ESG står för Environmental Social and Governance. Här kan du läsa mer om vad ESG är.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS