Dagens PS

Guldrushen fortsätter – priset exploderar framöver

Guld
Det gäller att lägga beslag på guld nu, innan priset drar iväg alldeles för mycket.(Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 06 mars 2024Publicerad: 06 mars 2024

Den som tänker investera i guld bör skynda sig. Det anser många analytiker som ser priset på råvaran dra iväg ännu mer framöver.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Eftersom Fed inte har särskilt bråttom med att sänka räntan så fortsätter guldpriset upp, sedan investerare gärna lägger sina pengar på vad i deras ögon är en säker investering.

I slutet av förra veckan låg guldpriset på 2 046,58 dollar per uns i Singapore, den högsta nivån på en månad, och spotpriset har ökat betydligt sedan dess.

Guldfeber framöver

På tisdagen nådde det 2 129 dollar per uns och det ser ut som att det råder guldfeber på marknaden de närmaste månaderna, i alla fall om man får tro analytikerna.

Enligt Citis experter finns det en 25 procents chans att guldpriset stiger till 2 300 dollar per uns under andra delen av året, även om de sätter 2 150 dollar som en bas för guldpriset framöver, skriver CNBC.

Trump drar upp guldpriset

Mycket hänger dock på utgången i det amerikanska presidentvalet i november, där ett “wildcard” mycket väl kan leda till att guldfebern tar överhand på allvar och leder till ett pris på 3 000 dollar per uns inom ett år, särkilt om Donald Trump åter igen tar över Vita huset, enligt Citi.

Även analytiker vid Berenberg uppger att en Trump-seger i valet skulle vara väldigt “positivt för guld.”

ANNONS

Många investerare ser det oroliga geopolitiska läget som en direkt fara för sina investeringar, där guldet vilar på en säker grund, särkilt när Federal Reserve avvaktar med nya räntesänkningar fram till sommaren.

ING-analytikerna är dock mer försiktiga i sin analys.

“Vi förväntar oss att guldpriserna förblir volatila under de kommande månaderna eftersom marknaden reagerar på makrodrivande faktorer och geopolitiska händelser.”

Läs även:

Så fuskar Rysslands banker med guld, dollar och euro – Dagens PS

Bedömare: Bara början på guldfebern – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS