Den gröna trenden fortsätter på börsen. Men enligt kapitalförvaltaren Blackrocks avhoppade chef för hållbara investeringar rör det sig om en illusion. ”Jag vet att det inte kommer att fungera”, säger Tariq Fancy.

ANNONS

Tariq Fancy var chef för hållbara investeringar på Blackrock, som är världens största kapitalförval­tare och näst största ägaren på Stockholmsbörsen, under  2018 och 2019.

Världen surfar på den gröna vågen – där allt fler företag och privatpersoner vill investera hållbart.

Kritiserar omställningen

Blackrock förespråkar starkt en grön omställning inom finansbranschen, men trots det kritiserar nu Tariq Fancy omställningen.

”Jag har varit i hjärtat av den finansiella maskinen och vet att det inte kommer att fungera”, säger han till Di.

Problemet är , enligt honom, att det saknas tydliga regleringar om vad gröna investeringar betyder och ofta handlar det istället om greenwashing där det gäller att snabbt komma åt kundernas gröna sedlar.

”Det pågår en guldrusch där finansbranschen försöker göra minsta möjliga föränd­ring för att få största möjliga pr­effekt”, fortsätter Tariq Fancy.

ANNONS
ANNONS

Farlig illusion

Han beskriver det som en ”farlig illusion” där pengar flyttas runt utan att göra någon klimatnytta.

Tariq Fancy säger vidare att det är förvaltares jobb att jaga avkastning, vare sig det rör sig om hållbara eller fossila källor.

”Du kan inte tvinga förval­tare att göra något de tror sän­ker avkastningen på sina pro­dukter. Det är fortfarande lön­samt att utvinna och bränna fossila bränslen”, säger han och summerar något av en lösning på problematiken:

”Om en koldioxidskatt infördes så skulle Wall Street reagera omedelbart och balansera om portföljerna.”

Läs mer: Inga fonder klarar hållbarhetskriterier

 

ANNONS
ANNONS