Hittills i år har det getts ut gröna obligationer till ett dubbelt så högt värde som motsvarande period förra året, rapporterar Ekonomiekot

ANNONS

En grön obligation är en obligation där kapitalet är öronmärkt åt olika former av miljöprojekt. Hittills i år har företag i Sverige lånat 70 miljarder kronor genom att ge ut gröna obligationer. De gröna obligationerna uppgår till 42 procent av de totala företagsobligationerna.

”Vi ser ett väldigt stort tryck, globalt, europeiskt och i Sverige på att hantera de klimatkriser och de utmaningar som vi ser. Och då ser vi också att kapitalet driver mot den inriktningen. Det är fonder, det är pensionskapital, det är försäkringskapital”, säger Lars Mac Key, ansvarig för gröna obligationer på Danske Bank till Sveriges Radio Ekonomiekot.

Danske Bank drar slutsatsen att det är de stora investerarna som driver utvecklingen då de letar efter gröna projekt.

”Man vill ha en god avkastning och hantera sina risker. För det är en stor risk att inte vara förberedd för översvämningar och andra saker som kommer med en klimatkris. Du vill gå in i ett företag som har adresserat de frågorna”, säger Lars Mac Key på Danske Bank till ekonomiekot.

Läs även: SHB: Klimatriskerna ökar i fastighetssektorn [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs även: Danske Bank – fastighetsbolag kan tjäna stora pengar inom ESG [Dagens PS]