Dagens PS

Gripen till Ukraina inställt – satsar på F16 istället

Gripen
JAS 39 Gripen får stanna hemma i Sverige – F16 till Ukraina går först. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 28 maj 2024Publicerad: 28 maj 2024

Planerna om JAS 39 Gripen till Ukraina pausas, meddelar försvarsminister Pål Jonsson (M). Anledningen är att Ukraina och den allierade koalitionen vill fokusera på F16.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den luftförsvarskoalition som hjälper Ukraina med såväl flygplan som luftvärnssystem har haft “intensiva samtal” i Bryssel, rapporterar TT.

”Vi har blivit uppmanade av de andra länderna som driver koalitionen med att avvakta Gripensystemet. Det har att göra med att fokus ligger nu på att införa F-16-systemet”, säger försvarsminister Pål Jonson (M) i samband med ett möte i Bryssel.

“Kan bli aktuellt längre framåt”

Belgien, Nederländerna, Danmark och Norge har lovat F16-plan till Ukraina, som ska levereras redan i år. Det bedöms som en övermäktig uppgift att introducera flera nya stridsflygplan samtidigt, och därför får Gripen vänta.

”Det ligger inte i linje med hur koalitionen ser på införandet av två stridsflygsplanssystem samtidigt”, säger försvarsministern.

”Vi utesluter på intet sätt att det kan bli aktuellt längre framåt, men just nu ligger fokus på ukrainsk del på att implementera F-16-programmet”.

JAS 39 Gripen har av många analytiker bedömts som ett optimalt system för Ukraina och Ukrainas militärledning och president Volodymyr Zelenskyj har efterfrågat planen, då de kombinerar hög effektivitet med enkelt underhåll och kostnadseffektivitet.

Men F16 har en fördel som Gripen inte kommer i närheten av – det finns väldigt många plan, över 4 600 F16 har byggts i världen, jämfört med drygt 300 JAS 39 Gripen. Dessutom håller många flygvapen på att byta ut sina gamla plan, vilket innebär att det finns ett överskott som kan gå till Ukraina.

ANNONS

Försvarsbolaget Saabs (börskurs Saab) aktie reagerar knappt på beskedet. Vid 13.30-tiden var aktien ned 0,1 procent.

Läs även: Thailands flygvapen kan köpa svenska Gripen (Dagens PS)

Läs även: JAS 39 Gripen eller F-16 till Ukraina? (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS