Storägarna i Swedbank, där Persson är styrelseordförande, ser mellan fingrarna på intressekonflikten.

ANNONS

Göran Persson, tidigare S-statsminister och i dag ordförande i svenska storbanken Swedbank, sitter sedan länge på aktier i konkurrerande Ålandsbanken.

I veckan steg Ålandsbankens till en ny rekordnivå, skriver Dagens Industri och förklarar att börslyften innebär ett miljonklipp för Göran Persson.

Ålandsbanken gick ut med en så kallad omvänd vinstvarning vilket fick kursen att rusa 8,1 procent, framgår det, och hittills i år uppges aktien vara upp med drygt 18 procent.

Persson kan jubla över kursrallyt

”Göran Persson har anledning att jubla över konkurrentens framgångar och kursrusning då han äger 30.000 B-aktier i Ålandsbanken till ett värde av omkring 6,1 miljoner kronor, enligt ägardatatjänsten Holdings”, skriver Dagens Industri, som samtidigt konstaterar att Swedbanks storägare, pensionsjättarna Alecta, AMF och Folksam, inte har några synpunkter på att Göran Persson sitter på dubbla bankstolar.

Inga ageranden görs för att stoppa intressekonflikten, trots att Göran Persson dessutom har fler aktier i Ålandsbanken än han har i Swedbank.

Sedan Göran Persson greppade klubban i Swedbank, den 19 juni 2019, har värdet på hans aktieportfölj i Ålandsbanken ökat med cirka 1,5 miljoner kronor.

Persson äger 25 000 aktier i Ålandsbanken till ett marknadsvärde på ungefär 3,6 miljoner kronor, enligt artikeln.

Göran Persson har tidigare varit styrelseordförande även i Ålandsbanken men tvingades lämna sin stol när han blev ordförande i Swedbank.

Försvarar portföljen i konkurrenten

Göran Persson ser ingen intressekonflikt med att han behållit sina aktier i Ålandsbanken.

ANNONS
ANNONS

”Det har jag rätt att göra”, är hans besked till Di.

Carina Silberg, chef för ägarstyrning och hållbarhet på Alecta, skriver i ett mejl till tidningen att ”Göran Persson hanterar sitt uppdrag som ordförande i Swedbank på ett professionellt sätt”.

Någon intressekonflikt kan hon inte se med Perssons aktiepost i Ålandsbanken, samtidigt som han alltså är styrelseordförande i Swedbank.