Dagens PS

Gör det här till ditt ekonomiska nyårslöfte

Det är svårt att känna motivation till att göra någonting bara för att du tror att du borde göra det. Här är ett tips på vad du ska låta bli ditt ekonomiska nyårslöfte för 2024
Det är svårt att känna motivation till att göra någonting bara för att du tror att du borde göra det. Här är ett tips på vad du ska låta bli ditt ekonomiska nyårslöfte för 2024. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 31 dec. 2023Publicerad: 29 dec. 2023

Du kanske tänker att att du kan förbättra din ekonomi genom att spendera mindre och spara mer, men om ditt nyårslöfte för 2024 bara handlar om sådant du inte gjort, fast du vet att du borde, kommer du snart bryta löftet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När det handlar om att hantera pengar, oavsett hur mycket du har, finns det ofta, för de flesta, en klyfta: Vi vet vad vi ska göra, men kämpar för att faktiskt göra det, det skriver CNN.

Ekonomiskt välbefinnande

Det är svårt att känna motivation till att göra någonting bara för att du tror att du borde göra det.

När det handlar om att förbättra din ekonomi är det lättare att känna motivation när du ärligt har bedömt vad som får dig att känna dig nöjd och säker i livet och sedan kommit på hur du kan använda dina pengar får att känna så.

Låt därför ditt ekonomiska nyårslöfte för 2024 bli att ta reda på vad ekonomiskt välbefinnande betyder för dig. Här är sju sätt du kan definiera det på och förbättra det nya året.

Räkna ut hur mycket pengar du behöver för andra väntade utgifter än fasta kostnader som mat, bostad, prenumerationer, och så vidare.

Kartlägg dina andra väntade utgifter, vanliga sådana utgifter är exempelvis födelsedagar, bröllop och semestrar, eller schemalagda utgifter som reparationer.

Då kan du lättare se hur mycket pengar du faktiskt spenderar, vilka utgifter du kan minska ned och om du behöver frigöra pengar för någon utgift.

ANNONS

Spendera pengar efter vad du vill och inte efter andras förväntningar. Titta på vad dina pengar går till, speglar det vad du vill eller försöker du leva upp till någonting som andra förväntar sig?

Kanske köper du dyrare märken än du egentligen vill, eller bor dyrare än du behöver för att du känner en outtalad press.

Köp tid, ekonomiskt välbefinnande handlar även om att omfördela de pengar du har på ett sätt som tjänar dig bättre.

Tid är allas mest begränsade resurs och du kan använda pengar för att köpa tillbaka lite av den, exempelvis genom att köpa hemstädning.

Uttryck dina värderingar, genom donationer till välgörande ändamål eller ge en meningsfull gåva till någon i nöd, det kan också ge ekonomiskt välbefinnande.

Det är inte nödvändigt att vara mångmiljonär, människor kan vara rika genom att leva inom sina resurser och värderingar.

Blanda inte ihop det du köper med glädje. Pengar är ett verktyg som kan befria dig från att alltid behöva välja att betala mat eller elräkningen, men de kan inte ge dig lycka.

Fokusera på det som tillfredställer dig, föreställ dig vad som kan få dig att känna dig mer nöjd, för dina pengar borde tjäna dig för att uppnå det.

ANNONS

Fundera på vad du tycker om, alla har sin egen bild av vad det innebär att känna sig nöjd. Var specifik, föreställ dig vad som skulle hända och hur du skulle känna dig.

Jämför det du föreställer dig med var du är i dag, sätt sedan upp ett par mål som du kan uppnå för att komma närmare din vision.

ANNONS

Senaste nytt

Om du exempelvis brukade älska att spela piano, kan det betyda att du lägger undan lite pengar för att ta pianolektioner.

Ta reda på vilket förhållande du har till pengar. Det finns många fler sätt som du kan definiera vad ekonomiskt välbefinnande är för dig.

Målet är att ta reda på vilken roll du vill att pengar ska spela i ditt liv, det skriver CNN.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Forskare ska hjälpa oss att hålla nyårslöftet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS