Satsa inte på något rally det kommande året. Det är rekommendationen från Goldman Sachs-ekonomen Ben Snider. Samtidigt menar han att det inte finns anledning total svartsyn. Han föreslår också att akronymen TINA byts ut mot TARA.

ANNONS

Ben Snider är senior strateg på Goldman Sachs och förutspår att det amerikanska indexet S&P 500 kommer att sluta på 4 000 nästa år, eller 6 procent i ökning. Det är långt ifrån en tjurrusning, men inte heller ett ras, skriver Business Insider.

Det här hade varit fallet även om USA inte vore på väg in i en lågkonjunktur. Räntehöjningarna kommer att göra det dyrt att behålla sina pengar i aktier oavsett konjunkturen.

”Även om aktiemarknaden har fallit ganska mycket i år, har räntorna rört sig dramatiskt högre, och vi befinner oss i en annan investeringsmiljö än vi har varit det senaste decenniet”, säger Snider till Business Insider.

”Om du justerar för räntan ser aktierna inte billiga ut. Man kan hävda att de är dyrare än de var i början av året.”

Goldman Sachs: rimliga alternativ finns

Snider räknar med flera fortsatta höjningar nästa år. Den amerikanska reporäntan kan sannolikt landa på 5 procent.

Hur det går nästa år beror inte bara på räntorna utan också på investerarna. När många institutioner drar sig ur aktieinvesteringar, så håller hushållen fast vid dem. Om även hushållen drar tillbaka sina pengar kan det skaka ordentligt. Men det är ännu oklart.

Trots det här avråder Snider inte helt från att investera i aktier. Men man måste vara försiktig, inte räkna med stora lyft och satsa på bolag med lägre risk. Undvik aktier med tech-anknytning och hoppa på bolag inom hälso- och sjukvård

ANNONS
ANNONS

Om ”There is no alternative” eller TINA, tidigare gällde för aktieinvesteringar (vilket betydde att aktier under en överhettad period var den enda rätta investeringen), så vill Snider nu lyfta en annan akronym. Han menar att investerare nu bör tänka TARA ”There are reasonable alternatives.

Läs också:

Börsveckan bjuder på köpvärd kvartett [Dagens PS]