Dagens PS

Goldman Sachs höjer riktkursen för S&P 500 – igen

Goldman Sachs Wall Street
Goldman Sachs höjer riktkurserna för Wall Streets stora index S&P 500. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 19 feb. 2024Publicerad: 19 feb. 2024

Wall Streets stora index S&P 500 har redan blåst förbi riktkurserna som de stora bankerna satte för helåret 2024. Goldman Sachs tycker det är dags att höja dem igen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs riktkurser för Wall Streets stora S&P 500-index inför 2024 var alldeles för pessimistiska, och får nu höjas ytterligare en gång. Bankens nya nivå på 5200 punkter motsvarar en nivå på 3,9 procent över fredagens stängningskurs.

“Ökade vinstestimat är drivkraften bakom revideringen”, skrev David Kostin, chefsaktiestrateg för USA på Goldman Sachs på fredagen.

Satte 4 700 punkter i november

David Kostins team satte i mitten av november en riktkurs för S&P 500 på 4 700 punkter för 2024 – vilket visade sig vara alldeles för lågt eftersom indexet redan gått över 5 000 punkter nu i februari. Riktkursen höjdes också redan i december till 5 100 punkter.

Hittills i år är S&P 500 upp 4,9 procent, drivet bland annat av förväntan att den amerikanska centralbanken Federal Reserve kommer att mjuka upp sin politik och sänka räntan, samt AI-optimism i teknologiaktier.

Multiplarna på samma nivå

Goldman Sachs uppskattar att värderingsmultiplarna (PE) kommer att ligga kvar runt nuvarande nivåer, det är i stället ökade vinster som är grunden för den potentiella uppgången.

Även andra överväger höjningar av sina riktkurser på Wall Street. Medianvärdet bland ett dussintal strateger som Bloomberg följer var 4 950 punkter i mitten av januari – alltså under det nuvarande värdet.

ANNONS

“Vårt mål på 5 000 är förmodligen för lågt på kort sikt”, säger Bank of Americas Savita Subramanian till Bloomberg tidigare under februari.

Läs även: Prognos: Supercykel väntar världsekonomin (Dagens PS)

Läs även: Academedia lyfter rejält i börsöppningen (Dagens PS)

Läs även: Spotify kostar Apple 5,6 miljarder (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS