Dagens PS

Globala ekonomier varnar för kraftig avmattning i tillväxten

globala ekonomin
Den globala ekonomin visar nya siffror på avmattning. (Foto: Pixabay)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 24 aug. 2022Publicerad: 24 aug. 2022

De globala ekonomierna varnar för en kraftig avmattning i tillväxten framöver. Inflationen försvagar konsumenternas köpkraft och kriget i Ukraina försvårar för leveranskedjorna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nya undersökningar av inköpschefer pekar på en avmattning inom tillverkning och tjänster eftersom allt högre priser slår mot hushållens köpkraft, skriver Wall Street Journal.

Att konsumenterna handlar allt mindre syns redan i USA, Europa och Japan sedan siffrorna är på nedgång i augusti.

Kraftig nedgång i affärsaktiviteten

Amerikanska företag rapporterade en kraftig nedgång i affärsaktiviteten hittills i augusti, där även tillverkningen rasade.

Enligt en S&P Global-undersökning är det hög inflation, materialbrist, leveransförseningar och räntehöjningar som tillsammans ligger bakom raset. Inköpschefsindexet för den amerikanska ekonomin – som mäter aktiviteten inom både tillverknings- och tjänstesektorn – låg på 45,0 i augusti, en minskning från 47,7 i juli. Det markerade den andra månaden i rad med en nedgång och var den lägsta nivån sedan maj 2020, i början av pandemin. Siffrorna måste ligga över 50 för att visa tillväxt.

Vidare visade S&P Global-siffrorna för euroområdet 49,2 i augusti, att jämföra med 49,9 i juli, och nådde en 18-månaders lägsta. Europeiska företag rapporterade en nedgång i nya ordrar, vilket tyder på svaghet under de kommande månaderna, samtidigt som fabriker bygger upp sina lager eftersom varor förblir osålda. Kriget i Ukraina sätter vidare käppar i hjulen för leveranskedjorna.

“Det här överflödet av lager tyder på små utsikter till en förbättring av tillverkningsproduktionen inom kort,” säger Andrew Harker, ekonom på S&P Global.

Energipriserna fortätter uppåt i Europa

ANNONS

Samtidigt fortsätter energipriserna uppåt i Europa medan Ryssland inte verkar ha bestämt sig hur mycket naturgas landet kommer leverera under hösten. Den ryska statliga gasleverantören Gazprom uppgav på fredagen att de skulle stänga av Nord Streams gasledning till Tyskland för underhåll under tre dagar senare i augusti. Beskedet fick gaspriserna att skjuta upp vidare.

Läs även: Europas energikris högt upp på skräckskalan

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS